Lucrările celui de-al doilea Simpozion Tematic Consultativ: „Noua Catedrală patriarhală, Catedrala Mântuirii Neamului, arhitectură, structură, utilitatea culturală”

Ieri, 26 iunie 2009, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, s-au desfășurat lucrările celui de-al doilea Simpozion Tematic Consultativ: „Noua Catedrală patriarhală, Catedrala Mântuirii Neamului, arhitectură, structură, utilitatea culturală” – concurs pentru Catedrala propriu-zisă, care este organizat pe baza unei tematici date. Simpozionul a fost deschis de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a subliniat că scopul acestei întâlniri a fost consultarea tematică cu arhitecți și ingineri specialiști care au proiectat și după ale căror proiecte s-au realizat biserici de mari dimensiuni în mediul urban, după anul 1990. De asemenea, Întâistătătorul Bisericii noastre a vorbit în cuvântul său introductiv despre mistagogia edificiului și despre importanța cunoașterii și păstrării Tradiției ortodoxe, concepția arhitecturală trebuind să exprime tematica și simbolistica teologică ortodoxă. „Este o mare nevoie de a înțelege scopul și mesajul unui lăcaș de cult din punct de vedere spiritual. În termeni tehnici, teologici o numim mistagogia edificiului, ce transmite ca taină, ca mister al credinței edificiul. Este un limbaj simbolic nonverbal în timp. Atât arhitectura, cât și pictura bisericilor ortodoxe sunt cuvânt zidit în simbol, iar simbolul este un cuvânt permanent, o transmitere permanentă a mesajului Evangheliei. De aceea, noi dorim să nu fie construit ceva fără semnificație simbolică. Noi nu opunem spiritul și materia, ci facem din materie o epifanie spiritului, așa după cum spunea Brâncuși despre arta sa”, a spus Părintele Patriarh Daniel.

În continuare, părintele Gheorghe Ispas, consilier patriarhal în cadrul Sectorului Monumente și construcții bisericești, Biroul Catedrala Mântuirii Neamului, a adus la cunoștință stadiul demersurilor și lucrărilor pregătitoare la Catedrala Mântuirii Neamului. Astfel, s-a adus la cunoștință că, până în prezent, după punerea pietrei de temelie din 29 noiembrie 2007, în cadrul Sectorului „Catedrala Mântuirii Neamului”, au mai fost parcurse următoarele etape și demersuri. S-au obținut următoarele acte: Număr Poștal de la Primăria Municipiului București, Certificatul Fiscal eliberat de Primăria Sectorului 5, s-a făcut Intabulare (Extras de Carte Funciară), Certificatul de Urbanism de la Primăria Sectorului 5, București. În perioada 3-7 martie 2008 a avut loc expoziția de la Palatul Patriarhiei cu biserici de mari dimensiuni executate de arhitecți în eparhiile Bisericii Ortodoxe Române. S-au încheiat lucrările de defrișare a vegetației de pe amplasamentul noii Catedrale patriarhale. Totodată, s-au încheiat măsurătorile topografice, s-a executat un Studiu Geoelectric privind structura terenului defundare până la adâncimea de 15 metri. S-au executat lucrări de foraj pentru Studiu Geotehnic al terenului destinat construirii Catedralei Mântuirii Neamului.

Domnul inginer dr. Eugen Iordăchescu, referindu-se tot la stadiul lucrărilor pregătitoare, a evidențiat faptul că, astăzi, „toate cele 23 de «Avize» sunt obținute pentru utilități, necesare pentru întreg Ansamblul Arhitectural și pentru care a fost întocmit Studiul de Fezabilitate pentru lucrările de rețele și amenajări exterioare. Avem însă unele dificultăți în obținerea avizului energetic, de care va trebui să ne ocupăm în mod special”.

Complementaritatea dintre edificiu și sensul teologic a fost subliniat și de către domnul arhitect dr. Nicolae Vlădescu, iar mai apoi au urmat discuții între participanți, care și-au expus ideile și sugestiile pe această temă.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente