Lucrarile Adunarii Eparhiale a Episcopiei Covasnei si Harghitei, la Miercurea Ciuc

In cadrul sedintei de astazi au fost prezentate rapoartele pe anul 2005 ale tuturor Sectoarelor de activitate din cadrul Eparhiei. De asemenea, s-a discutat despre rezultatele colectelor pentru sinistratii din tara noastra si din Asia. Amanunte despre problemele aflate pe ordinea de zi ne-a oferit PS Ioan, episcop al Covasnei si Harghitei: ‘S-au citit toate rapoartele de activitate a Sectoarelor de activitate din cadrul Eparhiei noastre. Spre bucuria noastra, in anul 2005, la Secretariatul de Stat pentru Culte ni s-a acordat un post de consilier pe probleme de asistenta sociala, bugetata de la Stat, care deja si-a inceput activitatea si in domeniul social, si am putea spune ca pe taramul acesta, datorita si necazurilor care s-au abatut asupra tarii noastre, si nu numai, anul trecut, s-au adunat peste 2,5 miliarde de lei din colectele care s-au facut pentru Asia si pentru celelalte regiuni din tara noastra, si, de asemenea, tot in cursul anului trecut s-au acordat ajutoare sub forma de alimente in valoare de 1,5 miliarde scolilor, spitalelor si altor unitati de asistenta sociala din Eparhia noastra. Ceea ce este de retinut e faptul ca nu s-a facut deosebire intre saracul roman si cel sarac de etnie maghiara’.

Totodata, membrii Adunarii Eparhiale a Episcopiei Covasnei si Harghitei au luat hotarari cu privire la implicarea Episcopiei in executarea testamentului lui Emanuil Gojdu. Din nou, cu detalii, PS Ioan, episcop al Covasnei si Harghitei: ‘O problema care a fost destul de aprins dezbatuta a fost si aceea a Fundatiei Gojdu, prin care Adunarea Eparhiala a delegat, a aprobat ca unul din membrii Adunarii Eparhiale, o persoana care are studii juridice adecvate, este si avocat, sa faca parte din aceasta comisie care va trata aceasta problema cu Guvernul Romaniei, alaturi de ierarhii din Transilvania. Cred ca alaturi de ierarhi se va alcatui si o comisie tehnica care sa discute cu Guvernul problemele tehnice legate de Fundatia Gojdu si care sa poata sa sustina ideea pastrarii in integralitate a mostenirii Fundatiei Gojdu de catre ortodocsii romani din Ungaria si Transilvania, asa cum scrie in testamentul marelui roman Emanuil Gojdu’.

O alta problema discutata astazi in cadrul Adunarii Eparhiale a Episcopiei Covasnei si Harghitei a fost un program social initiat de catre Episcopie, prin care se ofera hrana calda persoanelor nevoiase. Amanunte despre acest program ne-a oferit tot PS Ioan, episcop al Covasnei si Harghitei: ‘A fost prezentat Adunarii Eparhiale si programele sociale pe care le avem in desfasurare in acest moment, incepand din ianuarie cand frigul acesta atat de naprasnic s-a abatut asupra tarii noastre si cand noi asiguram asistenta sociala, respectiv hrana calda, pentru peste 100 de persoane zilnic, pentru familiile, copiii si cei nevoiasi din Eparhia noastra. De asemenea, am facut apel membrilor Adunarii Eparhiale care au posibilitati, care cunosc persoane cu oarecare stare, daca pot sa mai trimita si catre Episcopie ceva fonduri pentru a mai prelungi, cel putin pana de Pasti, incat speram sa le acordam acestor familii hrana calda pana catre Pasti, insa orice sursa financiara sau materiala care ar putea sa vina catre noi, am putea sa prelungim acest program’.

Comentarii Facebook


Știri recente