Lucrările Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului

În ziua de serbare a Sfântului Maxim Mărturisitorul, sâmbătă, 21 ianuarie 2011, în sala de ședințe a Centrului Eparhial de la Roman, sub președinția Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, s-au desfășurat lucrările Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

În prezența Preasfinției Sale, acest eveniment deosebit din viața Bisericii a fost prefațat de o slujbă de Te Deum oficiată, la orele 9.00, în catedrala Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva”, de către un sobor de preoți.

La final, potrivit părintelui Constantin Gherasim, Preasfinția Sa a ținut un scurt cuvânt în care a subliniat rolul pe care membrii acestui organism deliberativ al Eparhiei, clerici și mireni, îl au în viața Bisericii, evidențiind misiunea deosebită la care au fost chemați toți cei care au fost aleși în Adunarea Eparhială. „Ne-am adunat astăzi, aici, în această catedrală pentru a mulțumi Bunului Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra noastră în anul care s-a încheiat, pentru a-L ruga să ne ajute în noul an și pentru a cere asupra noastră pacea Mîntuitorului nostru Iisus Hristos. Am dorit să deschidem lucrările Adunării Eparhiale prin rugăciune, în această catedrală în care se simte duhul vrednicilor noștri înaintași. Să nu uităm că aici a slujit Macarie episcopul, aici a liturghisit Dosoftei mitropolitul, versificatorul psalmilor, în catedrala aceasta s-a rugat Atanasie Crimca. Aici s-au rugat ierarhii care au devenit sfinți ai Bisericii noastre, Teodosie de la Brazi, Pahomie de la Gledin, Ioan episcopul, Dosoftei cărturarul”, a afirmat Preasfinția Sa. Totodată, în cuvîntul său, le-a amintit membrilor Adunării că principalul evaluator al activităților va fi însuși Mîntuitorul Iisus Hristos. „Să ne raportăm în fiecare zi a vieții noastre la Dumnezeu. El ne-a chemat pe toți, membrii ai Adunării Aparhiale, din diferite sectoare ale vieții sociale, să ne implicăm în viața Bisericii. De aceea trebuie să vedem cum răspundem la chemarea Bisericii, cum ne raportăm la Dumnezeu. Să ne întrebăm dacă am făcut tot ceea ce trebuia ca să adăugăm cărămida noastră la edificiul spiritualității strămoșești”, a mai precizat PS Ioachim Băcăuanul.

Adunarea Eparhială a continuat, conform programului, cu lucrările pe secțiuni. Apoi, în sala mare de ședințe a Centrului de la Roman, raportorii comisiilor au făcut cunoscute tuturor membrilor Adunării Eparhiale rezultatele obținute în anul 2011pe toate sectoarele, și s-au făcut cunoscute propunerile pentr noul an, membrii Adunării aprobînd în unanimitate hotărîrile luate cu acest prilej. Un loc important va reveni momentului cînd se vor împlini 120 de ani de la trecerea în veșnicie a marelui episcop academician Melchisedec Ștefănescu, „cel mai erudit episcop al veacului său”, prilej cu care, la Centrul Eparhial de la Roman, se vor derula mai multe programe culturale și social-filantropice. La sfîșitul ședinței, în contextual anului dedicat Sfîntului Maslu și îngrijirii bolnavilor, PS Părinte Ioachim a făcut un apel la implicarea mai activă a tuturor fiilor și fiicelor Bisericii în activitatea de slujire a aproapelui, amintind de proiectele filantropice aflate în derulare, mai numeroase de la un an la altul, la nivelul întregii Eparhii a Romanului și Bacăului.

Comentarii Facebook


Știri recente