Lucrări la fundația Catedralei Mântuirii Neamului

Pe șantierul Catedralei Mântuirii Neamului se montează de o săptămână armătura de fier-beton în radier, pentru turnarea fundației edificiului. În paralel se desfășoară lucrări de finalizare a hidroizolației orizontale și verticale de plumb, menite să protejeze construcția de infiltrările pânzei freatice, informează Ziarul Lumina.

În latura de vest a șantierului Catedralei Mântuirii Neamului a început de săptămâna trecută montarea armăturii din fier-beton. Cele patru macarale-turn așază cu precizie, ghidate de echipele de la sol prin stații de emisie-recepție, mănunchiurile de fier-beton, care sunt preluate apoi de muncitori. După forma și mărimea lor, unele sunt așezate pe orizontală și altele sunt sudate pe verticală. După ce fierarii-betoniști așază fierul-beton, echipele de sudori le fixează în aceste poziții. Rezultă o adevărată împletitură din fier peste care se va turna betonul. Aceasta este fundația propriu-zisă a Catedralei Mântuirii Neamului. Inginerul Ionel Coșeru, de la firma constructoare BogArt, ne-a explicat că în prezent se lucrează la construirea armăturii pe grinzile principale între cota minus 20 de metri și minus 22 de metri, de la nivelul 0 al catedralei.

‘Armarea a început de săptămâna trecută. Se lucrează pe prima grindă transversală verticală. După finalizarea armării pe grinzile principale de la minus 20 metri până la minus 22 de metri, va urma turnarea betonului. Lucrarea aceasta ar trebui să se termine la jumătatea lunii februarie. După ce se finalizează armătura urmează betonarea, apoi se armează pe cotele următoare și se betonează’, ne-a spus ing. Ionel Coșeru. În paralel, în latura de est a construcției, betonierele toarnă cu ajutorul unor pompe betonul de egalizare care va proteja hidroizolația din plumb orizontală. Pe măsură ce această lucrare este finalizată, se poate veni peste cu montarea armăturii. ‘Se desfășoară și activități de betonare de egalizare peste hidroizolația de plumb orizontală. Hidroizolația verticală de plumb a fost montată în proporție de 80%, astfel că până la sărbătorile de Crăciun ea va fi finalizată complet’, a explicat ing. Ionel Coșeru.

De jur împrejurul șantierului și pe cele patru macarale-turn sunt montate reflectoare de mare putere, astfel că începând de săptămâna aceasta se lucrează și în tură de noapte.

‘La ora actuală sunt pe șantier peste 120 de muncitori, iar începând de ieri se lucrează în două schimburi. S-a mai introdus un schimb de noapte pentru fierarii-betoniști și sudorii care lucrează la armătura de fier-beton care trebuie montată. Aceasta este lucrarea cea mai importantă acum și necesită o forță de muncă deosebită. Noaptea, șantierul este luminat ca ziua, astfel că nu există nici un inconvenient din această privință’, ne-a mai explicat inginerul de la firma constructoare.

Comentarii Facebook


Știri recente