Lucrări de restaurare la Mănăstirea Țigănești

La biserica mare a Mănăstirii Țigănești, din județul Ilfov, se efectuează în această perioadă ample lucrări de restaurare. Potrivit maicii starețe stavrofora Eufimia Popa, lucrările se vor încheia până în luna august, când va avea loc și resfințirea bisericii, cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la ctitorire, informează Ziarul Lumina.

În interiorul sfântului lăcaș se lucrează pentru conservarea și restaurarea picturii murale în Sfântul Altar și la cele două abside. Paralel cu aceasta se desfășoară lucrări de intervenție la nivelul zidurilor pentru combaterea fenomenului de igrasie. La exterior se fac lucrări de înlocuire a învelitoarei din tablă zincată cu tablă de cupru, de refacere a celor două turle, precum și lucrări de întreținere și văruit. Lucrări de înlocuire a acoperișului de tablă zincată cu tablă de cupru și lucrări de întreținere se desfășoară și la clopotnița mănăstirii. La acestea se adaugă amenajarea unui lumânărar, construirea unui altar de vară, reparații de întreținere la clădirea stăreției, trapezei și arhondaricului, noi alei în incintă și în spațiul mănăstirii, precum și repararea celor trei fântâni (din incintă și de la casa oficială de oaspeți). La Atelierele Patriarhiei Române s-a confecționat o frumoasă raclă de argint pentru moaștele mai multor sfinți.

Mănăstirea Țigănești este una dintre cele mai cunoscute mănăstiri din apropierea Bucureștiului. Prima așezare monahală – de călugări – este atestată încă din secolul al XVII-lea. În jurul anului 1800 au fost aduse aici călugărițe de la ‘Schitul Maicilor’ din București. Biserica actuală, din zid, cu hramul ‘Adormirea Maicii Domnului’, a fost construită între anii 1799 și 1812 de banul Radu Golescu, logofătul Gheorghe Florescu și arhimandritul Dositei de la Căldărușani, fiind zugrăvită în 1853 de Eftimie egumenul și repictată în câteva rânduri. Pictura actuală aparține lui Dimitrie Belizarie (1929). Biserica din cimitir – cu hramul ‘Sfânta Treime’ – a fost construită în 1817 de logofătul Nicolae Bâțcoveanu și zugrăvită în 1880. Mănăstirea are astăzi o colecție muzeală și diverse ateliere (veșminte preoțești, broderie liturgică etc.).

Comentarii Facebook


Știri recente