Lucrări de reparații la sediul Protopopiatului Vaslui

Clădirea în care se află sediul Protopopiatului Vaslui a intrat, la începutul lunii iunie, într-un proces de reconsolidare și reamenajare. Lucrările se derulează cu binecuvântarea Preasfințitului Corneliu, Episcopul Hușilor, la inițiativa părintelui Vasile Pârcălabu, protopop al Protopopiatului Vaslui.

Sediul Protoieriei Vaslui funcționează în fosta casă proprietate personală a vrednicului de pomenire preot Gheorghe Târnoveanu, fiind dobândită în anul 1983. Apoi, regretatul protopop Vasile Ulea a dispus să se ridice o sală de ședințe pentru buna funcționare a Protopopiatului Vaslui. Acoperișul a fost afectat de-a lungul anilor de intemperii, astfel că la începutul lunii trecute au început lucrările de reparații. ‘Am început înlocuirea învelitorii vechi cu tablă de 6 milimetri de culoare neagră și reparațiile capitale ale clădirii. Luând exemplul Preasfințitului Corneliu, care a organizat la Centrul eparhial Huși o arhivă de documente, vom amenaja un spațiu adecvat pentru arhivă pentru că avem documente din anul 1950 care nu sunt acum depozitate corespunzător. Am căutat să reamenajăm interioarele, sala de ședințe a Protopopiatului Vaslui fiind modernizată la cerințele actuale. De asemenea, va fi amenajată o cameră de protocol pentru preoții din Protopopiatul Vaslui. Nădăjduim că aceste lucrări vor fi duse la bun sfârșit, mai ales că protopopiatul nostru este cel mai mare din Episcopia Hușilor’, a spus pr. protopop Vasile Pârcălabu.

Sprijin din partea Preasfințitului Corneliu

Protopopiatul Vaslui este format din 120 de parohii și mănăstiri, o parte din acestea având șantiere în derulare pentru reconsolidarea sau construirea de biserici, case sociale sau parohiale. Cu toate acestea, preoții susțin financiar derularea lucrărilor de reabilitare a sediului Protoieriei Vaslui.

Părintele protopop Vasile Pârcălabu a explicat pentru „Ziarul Lumina” că această susținere din partea preoților este necesară, întrucât oficiul protopopesc reprezintă a doua structură după un centru eparhial. ‘În cei 20 de ani de activitate la Protopopiatul Vaslui am chivernisit foarte bine potențialul economic, astfel economisindu-se 40.000 de lei pe care acum îi folosim pentru lucrările de reparații ale protopopiatului. De asemenea, Preasfințitul Corneliu ne-a oferit un fond substanțial din partea Centrului eparhial. Dorim să-i mulțumim Preasfinției Sale pentru acest ajutor. Un alt sprijin a venit de la preoții din parohiile Protopopiatului Vaslui. Sediul protopopiatului, dacă nu impune respect, înseamnă că este static. Din punctul de vedere al organizării protopopiatului ne-am mobilizat foarte bine pentru buna funcționare a activității administrative. Mulțumim preoților care au contribuit pentru lucrările de construcție aflate în derulare’, a adăugat pr. protopop Vasile Pârcălabu, care a adăugat că resfințirea sediului Protopopiatului Vaslui va avea loc în luna septembrie a acestui an.

Comentarii Facebook


Știri recente

La hramul istoric al Catedralei Patriarhale va fi proclamată canonizarea Sf. Cuv. Teofana Basarab | Programul manifestărilor

Catedrala Patriarhală îşi serbează în 21 mai hramul istoric dedicat „Sfinților Împărați Constantin și Elena”.  Între manifestările organizate este cuprinsă proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab. Detalii despre viaţa sfintei, aici. Programul integral: Proclamarea canonizării…