Lucrări de pictură la Biserica Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul din Iași

La Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Iași a fost oficiat ieri, 14 iunie, Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul, cu prilejul debutului lucrărilor de pictură la acest sfânt locaș, informează „Ziarul Lumina”. Pictura va fi realizată de prof. Dan Gogu din București, care a zugrăvit chipurile sfinților în străvechea biserică a Mănăstirii Hadâmbu.

Credincioșii din parohia ‘Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul’ din Iași au participat ieri la Slujba Acatistului, săvârșită de un sobor de preoți în ctitoria domnitorilor Miron Barnovschi și Vasile Lupu. Din soborul de preoți au făcut parte pr. Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iași 1, și pr. Vilie Doroșincă, protopop al Protopopiatului Iași 2. La eveniment au asistat și autoritățile locale, care au sprijinit, în ultimii ani, lucrările de consolidare și restaurare ale acestui sfânt lăcaș. Părintele protopop Constantin Andrei a apreciat, în cuvântul adresat la finalul slujbei, că lucrările de pictură la Biserica ‘Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul’ din Iași au început printr-o rugăciune. ‘Iată, începe o nouă etapă a lucrării ample de consolidare, restaurare și înfrumusețare a acestei bijuterii a Iașului. Biserica de față, începută de Miron Barnovschi și continuată de Vasile Lupu, strălucește prin frumusețea și vechimea ei. Din anul 2003, de când a venit în această parohie, părintele Viorel Sava și-a pus toată energia și toată capacitatea pentru restaurarea acestui edificiu’, a spus părintele protopop Constantin Andrei.

Veșmânt de pictură, după 375 de ani de la construcție

Primarul municipiului Iași, Gheorghe Nichita, a precizat, în continuare, că în zilele noastre este necesar să reconsolidăm edificiile ridicate de înaintași, dar este important să rezidim, totodată, biserica din sufletul nostru.

„Noi, astăzi, doar încercăm să consolidăm, să reparăm ceea ce au clădit înaintașii noștri cu statornicie. Este bine că putem repara și consolida aceste edificii, dar ar fi și mai bine dacă am putea să reclădim în noi biserica lui Dumnezeu’, a spus primarul Gheorghe Nichita. Părintele paroh Viorel Sava, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași, a spus, referindu-se la importanța evenimentului de ieri: ‘Această biserică are o însemnătate spirituală extraordinară pentru cultura și spiritualitatea românească, pentru că ea a fost zidită de un om care a murit pentru credință, la Istanbul. Lui Miron Barnovschi i s-a cerut să lepede credința dacă vrea să mențină tronul. A preferat să-și păstreze credința și a murit prin decapitare. Vasile Lupu și Sfântul Mitropolit Varlaam, care au continuat lucrările de la jumătatea zidurilor, i-au pus hramul ‘Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul’, ca o restaurare morală în cinstea ctitorului. Această biserică începe a se finaliza, iată, după 375 de ani’, a explicat pr. paroh Viorel Sava, care a precizat că sfântul lăcaș nu a fost niciodată pictat.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…