Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat duminică, 18 septembrie 2011, slujba de binecuvântare a lucrărilor de renovare și restaurare a bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Cetea, Protopopiatul Oradea, și a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în sobor de preoți și diaconi, după cum a precizat părintele Silviu Dobai.
Biserica parohială de zid din localitatea Cetea a fost construită în anul 1924, pe locul unei vechi bisericuțe de lemn care a fost strămutată în parohia Josani. Satul Cetea are o istorie îndelungată, prima atestare documentară o găsim la 1392.
În perioada 1998-2011, prin purtarea de grijă a părintelui paroh Vasile Megheșan, ajutat îndeaproape de membrii Consiliului și Comitetului parohial, dar mai ales prin dărnicia și jertfelnicia bunilor credincioși, biserica a fost reparată și renovată: s-au executat tencuieli exterioare în terasit, s-a montat un nou iconostas, s-au lucrat străni și mobilier nou, s-a introdus încălzirea centrală și s-au montat geamuri și uși noi. Curtea bisericii a fost amenajată cu bănci, ornamente și trotuare. De asemenea, la casa parohială s-au făcut lucrări de reparații capitale, atât în interior, cât și în exterior, amenajându-se și un mic muzeu parohial.
În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Sofronie a tâlcuit textul scripturistic duminical, de la Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu, arătând necesitatea luării crucii de către fiecare creștin, botezat în numele Sfintei Treimi, pentru a-L urma pe Mântuitorul Iisus Hristos: „Duminica de astăzi, după Înălțarea Sfintei Cruci, încheie perioada specială în care Biserica Ortodoxă sărbătorește cinstita Cruce pe care a fost răstignit Domnul Iisus Hristos. O cruce pe care fiecare creștin este dator să o poarte pentru a putea urma Mântuitorului, care este Mirele Bisericii”.
Chiriarhul Oradiei a evidențiat căile prin care putem să moștenim viața cea veșnică și să devenim desăvârșiți, asemenea sfinților: „Urmarea lui Hristos, pe drumul Crucii, este un drum greu, anevoios, care implică renunțare la patimile egoiste, ce îl duc pe om la autosuficiență, la modul de a fi păcătos, la tot ceea ce îl leagă pe om, într-un fel sau altul, de cele pământești, materiale. Pe de altă parte, înălțarea spre cele înalte, spirituale, și trăirea unei vieți în comuniune cu Dumnezeu, moștenirea Împărăției cerurilor și intrarea în slava Sa, nu se pot realiza fără curajul mărturisirii lui Hristos în lumea în care trăim. Să ai curaj în a-L mărturisi pe Domnul Hristos, curajul sfinților, care au împlinit acest lucru, mulți dintre ei chiar cu prețul vieții lor, vărsându-și sângele pentru credința lor în Mântuitorul Iisus Hristos”.
După Sfânta Liturghie, părintele Dorel Octavian Rus, Protopopul Oradiei, Peștișului și Aleșdului a dat citire Hrisovului întocmit cu acest prilej și a rostit cuvântul de bun venit Ierarhului, iar părintele paroh Vasile Megheșan a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra familiei sale și a credincioșilor din Cetea de-a lungul timpului și Preasfințitului Sofronie pentru binecuvântare, osteneală și prezența la acest moment de sărbătoare pentru parohie. Nu în ultimul rând a mulțumit tuturor celor prezenți și credincioșilor care și-au adus obolul pentru renovarea sfântului lăcaș.
La final, Chiriarhul Oradiei a ținut să adreseze felicitări părintelui paroh și enoriașilor din parohia Cetea pentru frumoasele realizări, prin care au dat mărturie în fața întregii lumi despre credința lor, despre dragostea pe care au pus-o în lucrare pentru Casa lui Dumnezeu, aducând înnoirile cuvenite bisericii.