Lucrări binecuvântate în parohia Săldăbagiu de Barcău

În Duminica a XXIII-a după Rusalii, 21 octombrie 2012, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei a oficiat slujba de binecuvântare a lucrărilor de înnoire a bisericii cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din parohia Săldăbagiu de Barcău, Protopopiatul Marghita, urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești, în sobor de preoți și diaconi. De asemenea, Chiriarhul Oradiei a binecuvântat și casa parohială, nou renovată, după cum ne informează Pr. Petru Gut.

În predica rostită după citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Sofronie a vorbit celor prezenți despre minunea vindecării demonizatului din ținutul Gherghesenilor, subliniind opera de răscumpărare a neamului omenesc din robia păcatului și a morții prin Domnul nostru Iisus Hristos: „Prin cuvintele ,,Întoarce-te la casa ta și spune cât bine ți-a făcut ție Dumnezeu” (Luca 8, 39), adresate de Mântuitorul Hristos Iisus îndrăcitului pe care îl vindeca-se, se adresează, în fapt, tuturor oamenilor. Toți suntem, prin puterea lui Dumnezeu Care S-a întrupat, Fiul și Cuvântul Veșnic al Tatălui, Domnul nostru Iisus Hristos, chemați la vindecare din orice boală și neputință, de la cele mai teribile, cele mai înfricoșătoare forme ale posesiunii demonice, și până la cele mai mărunte suferințe ale noastre, peste toate culminând cu vindecarea din răul cel mai mare, care este moartea. Din toate suferințele, neputințele și din moarte, Dumnezeu ne-a scos pe noi prin Fiul Său, Hristos Domnul, Care, la plinirea vremii, a venit în lume și S-a făcut om, născându-Se din Preasfânta Fecioară Maria, Născătoarea de Dumnezeu, pentru ca omul să se apropie din nou de Dumnezeu și să fie părtaș vieții celei veșnice”.

„Cel vindecat, simțind puterea care l-a vindecat, simțind că Cel Care l-a vindecat este Fiul lui Dumnezeu, nu vrea să se mai despartă de Vindecătorul său. Însă, Mântuitorul Iisus Hristos îi poruncește să meargă la casa sa și să vestească, să mărturisească, să propopvăduiască, să anunțe peste tot cât bine i-a făcut Dumnezeu. În acest fel, cel vindecat de posesiunea demonică, prin puterea Cuvântului lui Dumnezeu întrupat, devine mărturisitor al prezenței lui Dumnezeu în lume, a Fiului lui Dumnezeu.”

„Această pericopă evanghelică ce s-a citit trebuie să o înțelegm ca pe o vindecare lucrată în taină asupra fiecăruia dinte noi, mai ales în lumea în care trăim, atât de căzută sub puterea celui rău și, totodată, înțelegând cum Dumnezeu ne vindecă în și prin Sfânta Biserică, să nu zăbovim a vesti celor din jurul nostru, în toată vremea, cu bucurie mare, puterea și harul lui Dumnezeu, și în zilele noastre”, a mai spus Preasfinția Sa.

La încheierea Sfintei Liturghii, părintele Ioan Șugar, protopopul Marghitei, a rostit cuvântul de bun venit adresat Ierarhului Oradiei, a dat citire Actului de sfințire și a evocat câteva momente importante din istoria satului și a biserici din Săldăbagiu de Barcău.

Localitatea Săldăbagiu de Barcău este atestat documentar din anul 1406. În anul 1693 se naște la Săldăbagiu viitorul preot Mihai Pop, care în 1740 apare ca și potopop de Lunca Barcăului, cu sediul la Săldabagiu de Barcău. Noua biserică de zid a fost construită între anii 1924-1932, în formă de cruce, pe locul unei biserici de lemn, fiind târnosită în anul 1932 de către Episcopul Roman Ciorogariu al Oradiei, iar la 2 august 1975 poposeau la Săldăbagiu de Barcău pentru a binecuvânta lucrările de înnoire a bisericii, Mitropolitul Ardealului, Nicolae Mladin, dimpreună cu cel de-al patrulea Ierarh al Episcopiei Ortodoxe Romane a Oradiei, Vasile Coman. Pictura de pe tâmpla altarului este rămasă de la vechea biserică și are o vechime de peste 300 de ani. Tot de la biserica de lemn au rămas un clopot mic din 1871, turnat la Pesta, și unul mare din 1926, care și azi glăsuiesc din turla bisericii noi.

Prin grija și osteneala părintelui paroh Călin Gheorghe Cotrău și cu ajutorul bunilor credincioși, în ultimii ani parohia Săldăbagiu de Barcău se află într-o frumoasă și binecuvântată perioadă de înflorire duhovnicească și administrativ-gospodărească, atât biserica, cât și casa parohială fiind reparate și renovate.

Pentru activitatea pastoral-misionară, râvna și jertfelnicia depusă, Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei l-a distins pe vrednicul părinte paroh Călin Gheorghe Cotrău cu rangul de iconom- stavrofor, iar membrilor Consiliului parohial, oficialităților locale, precum și celor care și-au adus obolul la înnoirea sfântului lăcaș, le-a înmânat diplome de apreciere.

Comentarii Facebook


Știri recente