Lucrare pastoral-misionară în Parohia Călugăreni, Protopopiatul Ceahlău

Satul Călugăreni, altădată comună, este unul dintre cele aproape 20 de sate strămutate din albia actualului lac de acumulare Izvorul Muntelui. Situat în vecinătatea viaductului de la Poiana Largului, actualul sat Călugăreni este format din 27 de case ce reprezintă adăpostul familiilor rămase în urma strămutării dintre anii 1950-1960, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Majoritatea oamenilor comunei au fost strămutați începând cu anul 1957. Această situație s-a dovedit a fi o mare cumpănă pentru oamenii ce au fost nevoiți să plece cu aproape nimic, munca de o viață fiind înghițită de apele lacului. Locuitorii de astăzi își aduc aminte cu nostalgie de perioada în care vatra satului se afla pe Valea Bistriței, dar și cu tristețe de suferința prin care au trecut. Călugărenii și-au strămutat biserica veche în satul Leghin, din comuna Pipirig. Puținii oameni rămași în zonă au trebuit să facă să renască și locul cel mai important al tuturor, cel în care se adunau pentru a sta de vorbă cu Dumnezeu. Astfel, s-a reușit ca în anul 1973 să fie finalizată o nouă bisericuță, al cărei aspect este unul apropiat de al unei case. Comunitatea mică a satului Călugăreni nu a mai avut un preot paroh, ci a fost transformată în filie, dar dragostea oamenilor față de biserică a rămas în continuare puternică, dorința de rugăciune depășind impedimentul de a avea Sfânta Liturghie mai rar.

În luna august a anului trecut a fost hirotonit preot pe seama parohiei Călugăreni, Protopopiatul Ceahlău, părintele Costel Ștefan. ‘Bucuriile resimțite acum sunt mari, plecând de la bucuria slujirii lui Dumnezeu, apoi a oamenilor și terminând cu bucuria slujirii într-o biserică aflată într-o zonă atât de frumoasă, pe malul lacului, într-o comunitate mică, dar unită în numele lui Hristos și a misiunii Bisericii. Ne-am propus intensificarea programului liturgic și sporirea atașamentului credincioșilor pentru cele două hramuri ale bisericii (Sfântul Dimitrie și Adormirea Sfintei Ana). Nădăjduim ca viața duhovnicească a enoriașilor să sporească. În același timp, este necesară efectuarea unor lucrări de reparații în sfânta biserică, consolidarea fundației și renovarea casei de prăznuire’, a spus pr. Costel Ștefan.

Într-o parohie mică, dar cu lucrări de întreținere care trebuie îndeplinite, orice ajutor este binevenit. Persoanele care doresc să sprijine lucrările de construcție din parohia Călugăreni pot face donații în contul: RO 82 RZBR 0000 0600 1440 8558, deschis la Raiffeisen Bank – titular: Parohia ‘Sfântul Dimitrie’ Călugăreni.

Comentarii Facebook


Știri recente