Locasuri monahale inchinate Acoperamantului Maicii Domnului

Biserica noua a Manastirii Crasna are ca hram sarbatoarea Acoperamantului Maicii Domnului

Cele mai vechi marturii despre aceasta manastire dateaza de la mijlocul veacului al XVIII-lea, mentionata fiind atunci existenta unei biserici de lemn si a unor chilii pentru sihastri care vegheau aici. Biserica veche a manastirii a fost terminata de zidit in 1828, cand a si fost sfintita, fiind ctitoria boierului Constantin Dinu Porlogea. Biserica noua a manastirii a fost finalizata in 1997, fiind sfintita de fericitul intru pomenire Parintele Patriarh Teoctist. Parintele arhimandrit Nicodim Dimulescu, staretul manastirii, ne-a vorbit despre realizarile din ultimul an ale obstei calugaresti din Manastirea Crasna: ‘Anul acesta am avut mai multe bucurii duhovnicesti. As putea sa ma refer in primul rand la ziua de duminica, 22 iulie, cand a fost sfintit paraclisul ‘Sfintilor Romani’. Este unicat in felul sau, in sensul ca este pictat numai cu chipurile sfintilor romani. A fost un prilej de mare bucurie pentru manastirea noastra, dar si pentru credinciosii din imprejurimi care cerceteaza aceasta manastire. De asemenea, tot atunci s-a inaugurat si noua trapeza a manastirii’.

Manastirea Rohiita isi sarbatoreste hramul

Asezamantul monahal a fost ridicat cu mai multe secole in urma, dar a fost distrus intre 1760 – 1762, lucrarile de constructie a actualei biserici incepand in anul 1992. Parintele Vasile Filip, staretul manastirii, ne-a spus ca ‘se cunoaste locul unde a fost vatra si locul vechii manastiri, iar satenii de aici, din Boiereni, impreuna cu preotii lor, de-a lungul timpului, au pus pe locul unde a fost prestolul vechii biserici a manastirii, cruci din lemn, iar in anul 1904 au pus actuala cruce de piatra. In anul 1990, Manastirea Rohia care este in apropiere, in satul vecin Boiereniului, a luat schitul de aici, de la Valea Rohiitei, ca schit apartinator si au inceput, in 1990, o frumoasa casa cu paraclis al carei hram este Acoperamantul Maicii Domnului, care se tine la 1 octombrie’.

Manastirea Dridu, judetul Ialomita, se afla in sarbatoare

Infiintat in anul 1994, acest asezamant monahal are un numar de 14 vietuitoare. Biserica manastirii a fost sfintita de un sobor de ierarhi la data de 6 octombrie 2002. Mai multe detalii despre acest asezamant ne-a oferit maica stareta Gabriela Haraga: ‘Manastirea este cunoscuta ca unul din cele mai vechi asezaminte monahale din spatiul romanesc, fiind un centru de spiritualitate si cultura. Avem 7 sfinte moaste si particele aduse din Grecia. Prima marturie istorica este legata de prezenta unei biserici de lemn. Manastirea este amplasata pe o colina numita Dealul Busuioc, fosta cetate a domnitorului Matei Basarab. In anul 1991 s-a ridicat fundatia, iar in 1994 s-a ridicat parter, etaj, mansarda. Obstea este formata din 14 maici’.

Manastirea Malinesti, judetul Vaslui, se afla in sarbatoare

Aceasta manastire are ca hram sarbatoarea Acoperamantul Maicii Domnului. Sfantul lacas dateaza din secolul al XIV-lea, iar biserica actuala dateaza din secolul al XIX-lea. Parintele Filip Mercas, staretul manastirii, ne-a spus ca ‘aceasta manastire a luat fiinta dupa 1990, tragandu-se de la o veche asezare monahala din secolul al XIV-lea. Aici am gasit o biserica de lemn din stejar de la 1760 si pisania de la 30 aprilie 1826. Mesterii care au participat la ridicarea bisericii sunt Teodor si Gheorghe. Un ctitor mai de vaza a fost maresalul Constantin Brezan, care avea si mosiile pana in vecinatatea manastirii’. De asemenea, parintele staret Filip Mercas ne-a vorbit si despre situatia vietuitorilor din Manastirea Malinesti: ‘Noi am infiintat manastirea de calugari in 1994, cu o obste de 10 monahi. Suntem doar 2 preoti slujitori, dar ne straduim sa oficiem slujba Sfintei Liturghii si Laudele in fiecare zi’.

Sarbatoarea ‘Acoperamantul Maicii Domnului’ este hramul Manastirii Calugara – Oravita

Desi manastirea este amplasata in creierul muntilor, acest lacas sfant este vizitat de catre mii de credinciosi, care vin aici sa se roage si sa fie tamaduiti inchinandu-se la icoana facatoare de minuni din incinta manastirii. Mai multe amanunte despre istoricul acestui asezamant monahal ne-a oferit parintele Casian, staretul manastirii: ‘Istoria manastirii Calugara incepe undeva in jurul datei de 8 iunie 1830, cand un pastor de capre, auzind cantari ingeresti venind din padure, s-a intors in sat, a povestit minunea credinciosilor din sat si, cercetand cu deamanuntul stanca de unde veneau cantarile, au descoperit o pestera unde era o icoana a Maicii Domnului. Dupa parerea specialistilor, aceasta este pictata in Sfantul Munte Athos, insa s-au descoperit si mai multe obiecte de cult, ceea ce demonstreaza o viata liturgica activa, candva, in aceasta pustietate. De asemenea, au fost gasite moastele pietrificate ale unui pustnic, pustnic de la care si manastirea noastra isi trage denumirea. Oamenii din sat, vazand un calugar in padure, l-au numit ‘calugarul’, iar in Ciclova Montana, satul de care apartine manastirea, veneau foarte multi nemti colonisti care ii spunea ‘calughera’, si astfel a ramas numele manastirii, ‘calugara’. Pentru o foarte lunga perioada de timp a fost in administrarea preotilor, din cauza lipsei de personal. Ctitorul spiritual al manastirii este parintele Alexie Medici, un fiu al satului care, vazand minunile savarsite de Dumnezeu in aceasta pestera, s-a hotarat sa-I dedice intreaga lui viata, calugarindu-se aici. Prin anul 1950, manastirea a reintrat in administrarea calugarilor, iar in 1973, parintele Eftimie Bilan are marele merit in fata lui Dumnezeu de a pastra manastirea deschisa pe perioada comunista’. De asemenea, parintele staret Casian ne-a vorbit si despre manastire, asa cum se prezinta ea astazi tuturor pelerinilor ce-i calca pragul: ‘Din 1999 s-a restaurat si s-a repictat biserica, pana in 2000, in anul 2002 s-a construit clopotnita, in anul 2003 s-a refacut izvorul tamaduirii, iar acum se lucreaza la un corp de chilii pentru a putea adaposti credinciosii care vin in numar mare la manastirea noastra. In biserica se pastreaza icoana Maicii Domnului, considerata de catre foarte multi credinciosi ca fiind facatoare de minuni, iar intr-o racla din pronaosul bisericii se pastreaza moastele pietrificate ale pustnicului care s-au descoperit in pestera’.

Comentarii Facebook


Știri recente