Locasuri monahale aflate in sarbatoare

Manastirea Sapanta-Peri, judetul Maramures, se afla in sarbatoare

Biserica manastirii, inalta de 75 m, este cea mai inalta structura de lemn din Europa si cea mai inalta biserica de lemn din lume. Acest sfant lacas a fost ridicat incepand cu anul 1996, in 2003, fiind oficiata slujba de sfintire. Mai multe detalii despre manastire am aflat de la parintele Grigore Lutai, de la biserica din Sapanta: ‘Peri-ul este o manastire veche, istorica, de sute de ani, se afla dincolo de Tisa, in vechiul Maramures voievodal care acum este ocupat de Ucraina. Actauala Manastire Peri, pe care am ctitorit-o in 8 ani de zile, cu ajutorul lui Dumnezeu, are inaltimea de 75 metri. Este o biserica in stil maramuresean. Crucea de deasupra manastirii are 7, 5 metri’. Actuala manastire, aflata pe malul stang al Tisei, a fost construita in memoria fostei Manastiri Perii Maramuresului, aflata pe celalalt mal al Tisei si desfiintata in anul 1703, dupa cum ne-a spus parintele Grigore Lutai: ‘Sihastria de la Peri dateaza de la inceputul secolului al XIII-lea. Se pare ca in 1215 a fost pusa temelia Manastirii ‘Sf. Mihail’ din Perii Maramuresului. In anul 1703, in timpul rascoalei antihabsburgice, Manastirea Peri a fost desfiintata si distrusa, episcopul si calugarii au fost alungati, teritoriile au fost confiscate de regimul maghiar, cladirile anexe au fost distruse, iar biserica a fost incediata’.

Manastirea Carnu, judetul Buzau, isi sarbatoreste hramul

Aceasta manastire se afla in Episcopia Buzaului si Vrancei, si dateaza de la jumatatea secolului al XVI-lea. Despre inceputurile acestui sfant lacas si despre importanta sa ne-a vorbit parintele Paisie Fantaziu, exarhul manastirilor din Episcopia Buzaului si Vrancei: ‘Manastirea Carnu este asezata in zona deluroasa a Subcarpatilor de Curbura, aproape de cota 825 mteri. Este una dintre cele mai vechi asezari monahale de pe Valea Buzaului. Manastirea se afla pe teritoriul satului Teghea, comuna Panatau, judetul Buzau. Aceasta manastire a fost o adevarata vatra de sihastrie in acest tinut al Buzaului. Pe locul ei a existat o sihastrie care a dainuit pana in veacul al XVI-lea, cand a fost ctitorit aici un schit de lemn avand hramul Sf. Arhangheli’. De asemenea, parintele Paisie Fantaziu ne-a prezentat pe scurt si evolutia Manastirii Carnu: ‘Stingerea pe linie directa masculina a familiei ctitorilor a dus la ocuparea mosiei si a schitului insusi de catre unele familii boieresti. In secolul al XVIII-lea, Schitul Carnu a intrat in grija marelui staret de la Manastirea Poiana Marului, Sf. Cuvios Vasile, iar aici a vietuit un timp tanarul rasofor Platon, cel care avea sa fie Sf. Cuvios Paisie Velicicovschi de la Manastirea Neamt. In 1864 schitul este desfiintat, dupa ce cu 42 de ani inainte se realizeaza ultima refacere in intregime a bisericii Schitului Carnu. Din 1864 incepe o lunga perioada de ruina care dureaza pana in 1991, cand PS Epifanie reactiveaza Schitul Carnu ca manastire de calugari. In 2003, Carnu devine manastire de calugarite si in prezent este una dintre cele mai infloritoare manastiri din Eparhia Buzaului si Vrancei’.

Manastirea Runc, judetul Bacau, ii are ca ocrotitori pe Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil

Biserica veche a manastirii, ridicata in timpul domniei Sf. Stefan cel Mare, a fost daramata si in locul ei, boierul lonascu Isacescu, a zidit in 1760 un nou lacas in stil moldovenesc care se pastreaza si astazi. Lacasul a fost renovat in 1978, cand a si fost resfintit. Mai multe detalii despre aceasta manastire am aflat de la parintele protos. Macarie, staretul Manastirii Runc: ‘Manastirea este situata la limita judetului Bacau cu judetul Neamt. Numele manastirii este amintit pentru prima oara in marele Dictionar geografic al Romaniei, la litera R, unde se spune ca ar fi fost zidita de Sf. Stefan cel Mare. Aici isi duceau viata pustniceasca cativa calugari care erau lipsiti de un locas de cult, iar Sf. Stefan cel Mare a zidit o biserica din lemn care, dupa marturia satenilor, ar fi existat chiar si la inceputul secolului al XX-lea. Manastirea este amintita dupa aceea in 1695, cu numele ctitorilor Alexandru Ionascu si doamna Alexandra’.

Manastirea Barbu din Episcopia Buzaului si Vrancei poarta hramul Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil

Biserica manastirii este monument istoric si dateaza din secolul al XVII-lea, dupa cum ne-a spus parintele Paisie Fantaziu, exarhul manastirilor din Episcopia Buzaului si Vrancei: ‘Manastirea Barbu se afla la 3 km de municipiul Buzau. Pe locul unei sihastrii mai vechi, in anii 1664 – 1668, marele capitan Barbu Badeanu a ctitorit biserica Schitului Barbu care dainuie si astazi. A fost initial schit de calugari. In 1864 a fost desfiintat si a devenit biserica de mir, insa in 1871, episcopul Dionisie Romano al Buzaului, fost calugar si staret al Manastirii Neamt, reinfiinteaza Schitul Barbu ca asezamant monahal de calugarite, situatie care dureaza pana in 1959, cand manastirea este iar desfiintata si devine filiala a parohiei Visau. In 1990 este reorganizata ca manastire de calugarite din initiativa PS Epifanie, urmand o perioada prospera in timpul staretiei maicii Eftimia Munteanu. In anul 1996 s-a sfintit paraclisul ‘Izvorul Tamaduirii’ si tot la aceasta manastire mai dainuie din secolul al XVII-lea vechea staretie, o cladire masiva din piatra, monument istoric, ca si manastirea’.

Manastirea Dalhauti se afla in sarbatoare

Aceasta asezare monahala dateaza din secolul al XVII-lea si pastreaza in biserica sa o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, dupa cum ne-a spus parintele Paisie Fantaziu, exarhul manastirilor din Episcopia Buzaului si Vrancei: ‘Manastirea Dalhauti este situata in comuna Carligele, judetul Vrancea, si istoria ei este legata de istoria unei icoane vechi si facatoare de minuni a Maicii Domnului. Se vorbeste de aducerea ei aici, cand in acest loc exista o mica sihastrie, de catre un fost cioban numit Dalhauti, de unde si numele manastirii. Biserica dateaza din secolul al XVII-lea, si anume din anul 1625. Ea a fost in intregime refacuta tot din lemn, in 1910, de catre staretul Schitului Dalhauti, arhim. Dionisie, si este in picioare si astazi. Aici s-a aflat si se afla inca icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. In secolul al XVIII-lea a vietuit aici timp de 20 de ani vestitul staret Sf. Cuvios Vasile care s-a stabilit apoi la Manastirea Poiana Marului, dupa ce a facut din Manastirea Dalhauti o adevarata vatra de sihastrie romaneasca si de duhovnicie’.

Schitul Dumbravioara, judetul Harghita, isi sarbatoreste hramul

Situat intre Tg. Mures si Reghin, acest sfant locas a fost infiintat in 1930, ctitor fiind patriarhul Miron Cristea, dupa cum ne-a spus ieromonahul Teodosie: ‘Schitul a fost infiintat de patriarhul Miron Cristea care, in vremea aceea, era si regent al Romaniei si s-a gandit sa revigoreze aceasta parte de tara printr-o viata monahala prin infiintarea acestui schit. Pe vremea aceea era poate singura asezare monahala din judetul Mures actual. In 1940, Ardealul de Nord a fost cedat Ungariei, iar schitul a fost desfiintat pana in 1945, fiind din nou desfiintat de comunisti in 1952, si s-a reactivat in 1993 prin grija obstii de la Manastirea Toplita, iar acum fuctioneaza cu 4 calugari’.

Manastirea Clocociov, din apropierea orasului Slatina, isi cinsteste ocrotitorii spirituali

Sfantul lacas este ctitorie a voievodului Mihai Viteazul, si dateaza din anul 1595. In anul 1982, in incinta manastirii au fost infiintate un muzeu si un depozit de carte veche romaneasca. Mai multe detalii despre aceasta manastire ne-a oferit maica Irina, ghidul Manastirii Clocociov: ‘Manastirea se afla in partea de sud a orasului Slatina. Prima atestare documentara dateaza din timpul lui Neagoe Basarab, in anii 1512 – 1521. Se pare ca era vorba de o biserica din lemn care se distruge, si pe locul acelei biserici Mihai Viteazul zideste din temelii aceasta manastire la 1594. Al doilea ctitor al manastirii este nepotul lui Matei Basarab care se ocupa de consolidarea acestei manastiri, in urma cutremurului din 1628. In perioada primului razboi mondial a fost devastata si parasita, insa se deschide dupa 1927, iar pana in anul 1942 a fost de calugari, dupa care a fost de maici. Cele mai ample lucrari de restaurare au avut loc in perioada anilor 1976 – 1982, cand un grup de cinci maici si parintele Coman Visarion au venit de la Manastirea Sucevita. Pictura a fost realizata in fresca, in anul 1645, fiind restaurata in perioada anilor 1981 – 1985’.

Manastirea Arnota are ca hram sarbatoarea Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil

Ctitorita de catre Matei Basarab intre anii 1633 – 1634 pe temelia unei biserici mai vechi, aceasta manastire este cunoscuta prin pictura, arhitectura si sculptura sa, ca unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice si de arta religioasa din tara. Maica Ambrozia, stareta manastirii, ne-a spus ca ‘prima atestare documentara este la 1636, dar se presupune ca ea ar fi fost zidita chiar in primul an al domniei voievodului, cand o legenda spune ca era urmarit de turci pentru a fi decapitat. Ascuns in acest munte, alaturi de un arnaut devotat, care i-a propus sa schimbe hainele, incat turcii nu l-au recunoscut si au taiat capul arnautului, si astfel domnitorul a fost salvat. Drept recunostinta, a hotarat sa zideasca aceasta biserica, a acoperit lacul din acel munte si a zidit o biserica chiar aici in amintirea Sf. Arhangheli, pentru ca Sf. Arhangheli l-a ocrotit cu aripile lor’. Renovarea bisericii Manastirii Arnota s-a facut intre anii 1852 – 1856 de catre domnitorul Barbu Stirbei, care a daramat chiliile vechi din vremea lui Matei Basarab, deja ruinate, si ridica aici alte cladiri, dupa planul unor arhitecti straini. In anul 1934 s-au mai zidit unele chilii care exista si astazi, iar intre anii 1954 – 1958 a fost consolidat intregul asezamant monahal si s-au introdus instalatii de apa si incalzire.

Manastirea Rosia, judetul Arad, se afla in sarbatoare

Sfantul lacas a fost infiintat in 1994 la initiativa PS Timotei, episcopul Aradului, Ienopolei si Halmagiului. Mai multe amanunte in acest sens am aflat de la parintele Vasile Pop, consilier cultural al Episcopiei Aradului, Ienopolei si Halmagiului: ‘Manastirea a luat fiinta dupa anul 1990 la initiativa PS Timotei, intr-o localitate cu acelasi nume, Rosia, un sat depopulat, unde biserica parohiala se pastra in conditii foarte bune si unde era si o casa parohiala incapatoare, iar noi am transformat acestea in manastire’.

Manastirea ‘Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil din Ghelari, judetul Hunedoara, isi sarbatoreste hramul

Acest asezamant monahal este recent infiintat la intiativa PS Timotei, episcopul Aradului, Ienopolei si Halmagiului, dupa cum ne-a spus parintele Vasile Pop, consilier cultural al Episcopiei Aradului, Ienopolei si Halmagiului: ‘La Ghelari exista o biserica monumentala, ctitorita de parintele Nerva care a fost ani multi parohul localitatii, aceasta biserica are langa ea o biserica monument istoric si mai multe anexe, iar PS Timotei a gandit transformarea acestui complex in manastire, la inceput schit, si aducerea acolo a catorva maici de la Manastirea Prislop. Aici se desfasoara activitati sociale, este un dispensar si o farmacie’.

Comentarii Facebook


Știri recente