Locasuri monahale aflate in sarbatoare

Manastirea Toplita, judetul Harghita, il are ca ocrotitor spiritual pe Sf. Ilie

Sfantul locas este ctitoria primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea, si dateaza din anul 1847. Cele mai importante momente din istoria Manastirii Toplita ne-au fost prezentate de catre parintele staret Emilian: ‘Manastirea Sf. Ilie din Toplita este ctitoria primului patriarh al Romaniei, Miron Cristea, care s-a nascut in Toplita. In curtea manastirii se afla o biserica care poarta hramul Sf. Ilie, pentru ca patriarhul Miron din botez a primit numele de Ilie, patriarhul inchinand manastirea Sfantului Ilie. Biserica este construita la anul 1847, a functionat ca biserica parohiala in satul Stanceni, iar in 1910 patriarhul Miron o cumpara de la credinciosi si o aduce in gradina parintilor dorind sa o faca gropnita pentru parinti. In biserica se afla un cavou unde sunt inmormantati parintii patriarhului, doua surori, iar in mijloc si-a lasat loc pentru inmormantarea lui. Conducerea Bisericii din acel timp a hotarat sa fie inmormantat in Catedrala patriarhala, si astfel a ramas locul din cripta gol, iar in locul lui a fost inmormantat PS Emilian, care era nepot al patriarhului Miron Cristea. Lucrarile au continuat pana in 1928, atunci cand s-a terminat si pictura la biserica, iar din acest an functioneaza ca manastire pana astazi’. Biserica manastirii din Toplita pastreaza numeroase obiecte de patrimoniu. De asemenea, muzeul manastirii detine o colectie impresionanta de astfel de obiecte de mare valoare, despre care ne-a vorbit tot parintele staret Emilian: ‘In manastirea noastra se afla multe obiecte de mare pret, cum ar fi icoana Maicii Domnului din biserica veche si inca doua icoane, aceste trei icoane fiind luate de patriarhul Miron in pelerinaj la Atena, la Constantinopol, la Patriarhia Alexandriei, la Patriarhia de Ierusalim, unde au stat pe Sf. Mormant mai multe zile, fiind sfintite in capela de pe Golgota cu apa sfintita din Iordan. Mai avem candele, sfinte vase, icoane de mare valoare, avem catapeteasma originala a bisericii din anul 1847, care a fost lucrata la Munchen, in Germania, de catre un nepot al patriarhului, fiind lucrata in stil bizantin’. In acest an, la sarbatoarea hramului au participat IPS Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, precum si PS Ioan, episcop al Covasnei si Harghitei. Cum a decurs sarbatoarea hramului la Manastirea Toplita am aflat de la parintele staret Emilian Tecean: ‘Bucuria noastra a fost foarte mare, mai ales ca am avut un grup de studenti care au cantat la liturghia de noapte, iar in mijlocul nostru l-am avut si pe IPS Mitropolit Iosif de la Paris. PS Ioan a venit aseara, stand si la Vecernie’.

Schitul ‘Sf. Ilie’ de pe Muntele Semenic isi sarbatoreste hramul

Acest asezamant monahal a fost greu incercat in cursul istoriei, de mai multe ori biserica schitului cazand prada flacarilor. Primul locas de cult a fost ridicat pe locul numit Baile Vulturului. Biserica nu se mai pastreaza, cel mai probabil a ars, deasupra ei aflandu-se astazi o cruce cu un clopot. Despre Schitul ‘Sf. Ilie’ de pe Muntele Semenic, judetul Caras-Severin, ne-a vorbit pr. Porfirie Nica, staretul acestui asezamant: ‘In 1866 s-a construit o mica sihastrie, insa in 1892 biserica dispare in urma unui incediu. In 1922 se ridica o mica capela unde se pastreaza o icoana a Maicii Domnului, facatoare de minuni, care era de la vechea biserica. Intre anii 1938 – 1945 se reconstruieste actuala biserica a schitului pe vechiul amplasament, iar la tarnosirea ei primeste hramul ‘Sf. Ilie’. Intre anii 1949 – 1950, biserica a avut de suferit din cauza intolerantei regimului comunist, fiind desfiintata, insa in 1990 a fost primul schit din Mitropolia Banatului care a fost redeschis’. De asemenea, pr. Porfirie Nica ne-a vorbit si despre icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, icoana ce se afla la Schitul ‘Sf. Ilie’ de pe Muntele Semenic: ‘Cand a ars prima biserica, aceasta icoana nu a ars, ramanand intacta. Icoana nu este prea veche, probabil ca dateaza intre 1860 – 1900, fiind in stilul neobizantin’.

Manastirea ‘Sf. Ilie Tesviteanul’ de pe traseul Transfagarasanului se afla in sarbatoare

Pe traseul Transfagarasanului se afla Manastirea ‘Sf. Ilie Tesviteanul’, infiintata in anul 1994 cu binecuvantarea PS Calinic, episcopul Argesului si Muscelului. Parintele Dan Obrocea, consilier administrativ al Episcopiei Argesului si Muscelului, ne-a facut o scurta prezentare a acestui sfant lacas: ‘Din initiativa si cu inalta binecuvantare a PS Parinte Episcop Calinic al Argesului si Muscelului s-a zidit pe traseul Transfagarasan, intr-un cadru mirific, la cota 1200, Manastirea Sf. Ilie Tesviteanul. Piatra de temelie a fost pusa in anul 1994, iar pe parcusrul anilor urmatori s-a zidit un impunator sfant lacas vizitat de toti turistii care strabat acest traseu, dar si de multi pelerini. Aici s-a construit si un corp-cladire de o frumusete arhitectonica aparte pentru vietuitori, dar si pentru pelerini, dotat cu biblioteca, trapeza si camere. Lucrarile la aceasta cladire se afla in faza de finisare, in viitor pot sa vina si sa se cazeze atat preoti, cat si credinciosi din intreaga Patriarhie Romana’. De asemenea, parintele consilier Dan Obrocea ne-a spus si cum se sarbatoreste hramul la Manastirea Sf. Ilie Tesviteanul: ‘La aceasta manastire se savarseste in fiecare an Liturghie arhiereasca. Au fost multi pelerini din toate partile, rugandu-se si bucurandu-se de aceasta sfanta zi, pe care o dorim tuturor credinciosilor ascultatori ai postului de radio TRINITAS ca sa se bucure de aceasta, iar bunul Dumnezeu sa reverse asupra noastra darurile Sale pentru mantuirea noastra’.

Manastirea Vasiova, judetul Caras-Severin, isi serbeaza hramul

Biserica manastirii a fost construita in anul 1905 din initiativa monahului Macarie Gusca. Despre inceputurile Manastirii Vasiova ne-a vorbit parintele Ioan, duhovnicul acestui sfant lacas: ‘Manastirea este situata la marginea orasului Bocsa. Se mai numeste ‘de la izvor’ pentru ca inceputul manastirii este legat de izvorul facator de minuni. In anul 1898 s-a inaltat o troita care marca locul viitorului locas, iar la 15 mai 1905 a fost pusa piatra de temelie. La 5 august 1905, cu ajutorul lui Dumnezeu si al credinciosilor, biserica a fost gata de sfintire. O data cu ridicarea acestui locas de cult a inceput si viata monahala in aceste tinuturi, ea atingand apogeul in anul 1940, o data cu venirea unui grup de maici din Moldova. Prin decretul 410, manastirea a fost inchisa, s-a infiintat o scoala ajutatoare, iar biserica a functionat ca una parohiala. In anul 1984, biserica a fost pictata’. Intre anii 1933 – 1959, in jurul Manastirii Vasiova au fost construite mai multe cladiri dupa care a fost inchisa pana in anul 1990. In prezent, aici functioneaza un atelier de croitorie si broderii si este amenajat un muzeu de carti bisericesti, dupa cum ne-a spus tot parintele Ioan: ‘Dupa anul 1990 se recupereaza cladirea, care in prezent adaposteste doar 10 maici. Viata de obste se axeaza pe munca, imbinata cu rugaciunea. Fiecare maica indeplineste ascultare fie la atelierul de pictura, fie la cel de croitorie, la bucatarie sau in gradina. In ceea ce priveste rugaciunea, exista acea pravila personala, precum si rugaciunea de obste’.

Manastirea Dragomiresti il are ca ocrotitor spiritual pe Sf. Prooroc Ilie

Actuala manastire a fost reinfiintata in 1990, pe locul in care in trecut au existat alte doua biserici. Mai multe detalii in acest sens am aflat de la parintele Sofronie Perta, staretul Manastirii Dragomiresti: ‘Manastirea Dragomiresti este redeschisa dupa 1990, ea existand din 1923 – 1924. A fost ctitorita de catre ieromonahul Pimen Moldovan, insa a ars intr-un incendiu din 1949. Monahii s-au imprastiat, o parte din arhiva manastirii s-a distrus, dar a ramas o icoana veche, pe lemn, cu Maica Domnului, dupa care s-a ridicat bisericuta din lemn’.

Schitul Pahomie, judetul Valcea, isi sarbatoreste hramul

Acest schit a fost ridicat din grija lui Barbu Craiovescu, cel care este si ctitorul Manastirii Bistrita. Mai multe amanunte despre acest schit ne-a oferit parintele Constantin Matei, consilier administrativ-bisericesc al Episcopiei Ramnicului: ‘Schitul Pahomie este situat pe teritoriul comunei Barbatesti din judetul Valcea, la 20 km de orasul Ramnicu Valcea. Acest schit a fost construit de catre Barbu Craiovescu, cel care este si ctitorul Manastirii Bistrita, in 1820. El a fost restaurat, refacut, deoarece in 1880 a fost pustiit, incat nu a mai locuit nimeni acolo si a fost refacut de catre patriarhul Justinian in anul 1956, cand s-a reconstruit biserica pe acea stanca frumoasa din Muntii Huila. A mai fost cunoscut si sub denumirea de ‘Izvorul frumos’, pentru ca la 50 metri de aceasta biserica se afla un izvor’.

Comentarii Facebook


Știri recente