În ziua de duminică, 18 octombrie 2009, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, va oficia slujba de sfințire a noii biserici cu hramul „Soborul Sfântului Ioan Botezătorul” din Parohia Cheț, Protopopiatul Marghita. Piatra de temelie a noului locaș de cult a fost pusă în urmă cu un an de zile, la 12 octombrie 2008, informează Episcopia Oradiei.
Menționăm că în localitatea Cheț a existat o singură biserică ortodoxă, care a fost revendicată de Biserica Catolică de rit bizantin, în cadrul comisiei locale de dialog. Astfel, în iulie 2006, în timpul arhipăstoririi vrednicului de pomenire Episcop Dr. Ioan Mihălțan al Oradiei, Bihorului și Sălajului, cu binecuvântarea acestuia, ca urmare a dialogului între cele două părți, s-a hotărât slujirea alternativă. Deși a fost luată hotărârea slujirii alternative, de comun acord, partea greco-catolică, unilateral, în iulie 2006, concomitent cu începerea slujirii alternative, a intentat proces părții ortodoxe.
În aceste condiții tensionate, deși credincioșii ortodocși sunt majoritari, parohia greco-catolică, la praznicul Adormirii Maicii Domnului (15 august) din anul 2008, a închis biserica, nemaipermițând accesul preotului ortodox în singura biserică din localitate.
În această atmosferă neprietenească, credincioșii ortodocși din Cheț au hotărât construirea unei noi biserici. Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie al Oradiei, din 15 august 2008 și până în prezent slujbele religioase au fost săvârșite într-un spațiu liturgic special amenajat, în casa unei familii binecredincioase din localitate.
Prin devotamentul și jertfelnicia Părintelui paroh, a Consiliului parohial și a tuturor credincioșilor ortodocși, la data de 12 octombrie 2008, la nici două luni de la evacuare, Ierarhul Ortodox al Oradiei a săvârșit slujba de punere a pietrei de temelie pentru noua biserică, în parcul din imediata vecinătate a bisericii pierdute în instanță. Noua biserică a fost construită cu sprijinul autorităților locale, chiar și a celor de altă etnie, pe parcursul unui an de zile.
Pentru activitatea pastorală pilduitoare, pentru bunele relații cu autoritățile locale și pentru contribuția exemplară la asigurarea păcii confesionale într-o zonă multietnică și pluriconfesională a județului Bihor, Preacucernicul Părinte paroh Marius-Dorel Pop va fi distins cu rangul de iconom-stavrofor.