Liturghii arhierești la Peșteana, Bradu și Brezoi

Cea de-a doua Duminică de după Rusalii a adunat sute de credincioși la rugăciune în bisericile și mănăstirile din Mitropolia Olteniei. În Arhiepiscopia Craiovei, credincioșii gorjeni din localitatea Peșteana de Jos au îmbrăcat haine de sărbătoare cu ocazia resfințirii bisericii parohiale cu hramul ‘Sfântul Ioan Botezătorul’. În mijlocul lor a fost prezent IPS Părinte Irineu, care a oficiat Sfânta Liturghie alături de un numeros sobor de preoți și diaconi.

‘A merge după Dumnezeu este cel mai bun lucru pe care omul îl poate face pe pământ’

La finalul slujbei, Mitropolitul Olteniei a rostit cuvânt de folos despre învățătura desprinsă din pericopa evanghelică duminicală (Matei 4, 18-23 – ‘Chemarea la apostolat’). ‘Din Evanghelia de astăzi învățăm că Domnul este singura cale, singurul adevăr și singura viață. Nu avem altceva mai bun în această lume pentru că El este Cel care ne-a chemat, așa cum i-a chemat și pe Sfinții Apostoli, spunându-le ‘Veniți după Mine și vă voi face pescari de oameni!’. De aici învățăm că a merge după Dumnezeu este cea mai sigură cale, cel mai bun lucru pe care omul îl poate face pe pământ. Când mergem după Dumnezeu avem nădejde. Când mergem după Mântuitorul Hristos avem încredințarea că vom ajunge la dobândirea mântuirii. Viața noastră de aici, de pe pământ, nu ar avea nici un sens dacă, dincolo de moarte, nu ar exista răsplata vieții veșnice în Hristos, Fiul lui Dumnezeu’, a spus IPS Părinte. Referitor la praznicul Sfinților Români, rânduit de Biserică în această a doua Duminică de după Rusalii, IPS Irineu a spus: ‘Îi cinstim pe toți sfinții români pe care Dumnezeu i-a chemat să fie moștenitori ai Împărăției cerurilor în Biserica Sa cea sfântă. Și noi, pentru a fi la loc de cinste laolaltă cu sfinții pe care îi prăznuim astăzi, avem obligația de a ne purifica sufletele, de a ne curăți viața noastră prin spovedanie și rugăciune, de a ne înfrâna limba de la vorbe de ocară și de la rele’.

Biserica ‘Sfântul Ioan Botezătorul’ din Parohia Peșteana de Jos, Protoieria Târgu Jiu Sud, județul Gorj, a fost sfințită în anul 1889. La ridicarea ei au contribuit credincioșii din localitate, ajutați și coordonați de Dincă Schilerul. Din cauza unui înaintat proces de degradare, sfântul lăcaș a fost restaurat, atât la interior, cât și la exterior, în perioada 2011-2012, prin strădania preotului paroh Valentin Nedea. Pentru osteneala depusă în finalizarea lucrărilor, preotul paroh Nedea a fost ridicat la rangul de sachelar.

Liturghie arhierească la Schitul Bradu

PS Părinte Emilian Lovișteanul a oficiat Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi, la Schitul Bradu, din satul Gurguiata, localitatea Băile Olănești, județul Vâlcea, străveche chinovie ce îl are ca ocrotitor pe Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul. În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, după citirea Sfintei Evanghelii, PS Părinte Emilian Lovișteanul a subliniat sensurile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică. ‘În Duminica a II-a după Rusalii, rânduită de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru a cinsti pe toți sfinții români din toate veacurile și din toate locurile românești, ne bucurăm ca neam și ca Biserică de lucrarea Duhului Sfânt în ființa poporului român cel binecuvântat. Evanghelia Sfântului Apostol Matei ne vorbește despre chemarea la apostolat de către Mântuitorul Iisus Hristos a primilor ucenici, Petru și Andrei, Iacov și Ioan, și de faptul că ei au lăsat toate și au urmat Domnului. Asemenea Sfinților Apostoli, sfinții români au conlucrat la sfințirea acestor locuri, au mărturisit prezența lui Dumnezeu în lume și au împlinit lucrarea Bisericii lui Hristos în poporul român’, a conchis arhiereul râmnicean.

Schitul Bradu, file de istorie

Situat în satul Gurguiata la 7 km de stațiunea Băile Olănești, Schitul Bradu a fost construit pe temelia unui schit mai vechi numit ‘Schitul de sub Râpa Bradului’, atestat documentar la 15 iulie 1737 și care are hramul ‘Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’. Actuala biserică a schitului este o construcție de zid, ridicată între anii 1783 și 1784 de către ieromonahul Sava, originar din satul Scrada, județul Gorj, fost egumen al Mănăstirii Iezer, ajutat fiind de preotul Grigore, în timpul domnitorului Mihai Șuțu. Pictura originală existentă și astăzi a fost realizată de Popa Dimitrie Zograful. În secolul al XIX-lea, documentele arată că schitul se afla într-o stare deplorabilă, aproape de ruină. În anul 1861, chiliile erau fără acoperiș, iar clopotnița netencuită. Iarna dintre anii 1863 și 1864 a contribuit intens la degradarea cinstitului așezământ. Din cauza zăpezii, acoperișul s-a prăbușit, iar ornamentele în relief, ciubucurile, au căzut din cauza înghețului.

În 1854-1855, schitul a fost alăturat așezământului monahal de la Sărăcinești și trecut în grija Episcopiei de Râmnic. În anul 1904, în aceste locuri nu mai era nici un călugăr. În anul 1994, la Bradu s-a stabilit un călugăr, iar după 1996 au fost aduse aici 10 maici, avându-l ca duhovnic pe starețul Mănăstirii Pătrunsa, protosinghelul Varsanufie Gherghel. Astăzi, la Schitul Bradu există o obște de 12 maici păstorite de monahia Arsenia Maxim, care se ostenesc să ducă mai departe tradiția monahală în aceste locuri.

Liturghie arhierească în Parohia Brezoi III

Sâmbătă, 16 iunie, PS Părinte Emilian Lovișteanul a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Brezoi III, unde a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’, informează Ziarul Lumina, Ed. Oltenia. După Sfânta Liturghie, întreg soborul de preoți și credincioși au mers în procesiune de la biserică, prin comunitate, până la cimitirul parohial, unde PS Emilian Lovișteanul a sfințit noul așezământ social închinat ‘Sfinților Doctori fără de arginți Cosma și Damian’, precum și capela mortuară, construite în incintă. La final, PS Părinte a mulțumit primarului Robert Schell pentru sprijinul substanțial acordat parohiei la ridicarea acestui complex social-religios de către primăria orașului Brezoi și i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți, oferindu-le în dar iconițe și cărți de rugăciuni.

Comentarii Facebook


Știri recente