Liturghii arhierești la Lainici, Turnu și Celeiu

Sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului Hristos a adunat mii de credincioși la rugăciune în bisericile de mir și mănăstirile din Mitropolia Olteniei. Cu acest prilej, mănăstirile Lainici și Turnu și-au sărbătorit hramul, Sfânta Liturghie fiind săvârșită de arhierei, înconjurați de preoți și diaconi.

Peste o mie de credincioși din toată țara au sărbătorit luni, 6 august, la Mănăstirea Lainici, din județul Gorj, praznicul Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus Hristos, după cum ne informează Ziarul Lumina. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, și de Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurați de un numeros sobor de preoți și diaconi.

‘Lumina taborică ne ajută să primim Împărăția cerurilor’

În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, IPS Irineu a vorbit credincioșilor despre semnificația teologică a minunii petrecute pe Muntele Taborului, subliniind faptul că Schimbarea la Față a Mântuitorului Iisus Hristos și arătarea Sa în toată slava dumnezeiască spre cei trei Apostoli, Petru, Iacov și Ioan, trebuie să fundamenteze dorința schimbării noastre interioare, pentru a păși drept pe calea mântuirii. ‘Trebuie să plecăm de aici nu numai cu bucuria sărbătorii, ci și cu Lumina pe care Sfinții Apostoli au văzut-o pe Muntele Tabor. Sfânta Liturghie este asemenea Muntelui Tabor pe care urcăm treaptă cu treaptă, prin rugăciuni și cântări, pentru a ajunge în vârf, unde ne așteaptă Părintele Ceresc. A nu participa la sfintele slujbe ale Bisericii, a nu participa la Sfânta Liturghie înseamnă a nu fi în lumina necreată a lui Iisus Hristos, înseamnă a fi în afara Adevărului. Nu putem niciodată să-L mărturisim pe Tatăl, pe Fiul și pe Duhul Sfânt decât numai în Adevăr și luminați de Lumina cea necreată a Schimbării la Față a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Tocmai de aceea este necesar să păstrăm această lumină dumnezeiască cu multă luare aminte, pentru că ea ne ajută să sporim în viața duhovnicească și să primim Împărăția cerurilor, care este Împărăția Luminii’, a spus IPS Părinte Mitropolit Irineu.

Praznicul Schimbarea la Față este în fapt hramul Schitului Locurele, situat la 5 km de Mănăstirea Lainici. Schitul Locurele a fost ctitorit în anii 1850-1852 de către Lupu Stolojan și Constantin Cartianu. Așezământul monahal a fost târnosit de către Sfântul Calinic, pe atunci episcopul Râmnicului Noului Severin, la 6 august 1860, cu hramul ‘Schimbarea la Față a Domnului’. Cu timpul, sărbătoarea hramului s-a extins și la Mănăstirea Lainici, devenind una dintre cele mai populare sărbători creștin-ortodoxe din Oltenia, ce adună mii de credincioși în Lavra Sfântului Irodion, pe defileul Jiului.

Cinstitul așezământ monahal este considerat de sute de ani liantul credincioșilor din Oltenia cu cei din Ardeal, datorită așezării sale strategice, între cele două zone.

Hramul Mănăstirii Turnu

În Arhiepiscopia Râmnicului, sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului a fost cinstită de sute de credincioși la Mănăstirea Turnu, în stațiunea Călimănești. Evenimentul a fost marcat de prezența Preasfințitului Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, care a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de peste 20 de preoți și diaconi.

În cadrul Sfintei Liturghii au fost rostite ectenii și rugăciuni pentru ploi liniștite, aducătoare de roade, folositoare vieții oamenilor și viețuitoarelor, ca urmare a secetei prelungite din ultimele săptămâni.

La poalele Muntelui Cozia, nu departe de apele Oltului, se înalță silueta zveltă a mănăstirii de călugări Turnu, situată la 600 m de stația de cale ferată cu același nume. La poalele culmii Turneanu din masivul Cozia, de-a lungul timpului, au fost multe sihăstrii, chilii săpate în stâncă, dintre care unele se mai păstrează și astăzi.

Biserica veche ce se află imediat la intrare a fost ridicată în anul 1676, pe locul alteia din lemn, ctitoria fostului episcop de Râmnic, Varlaam, mitropolitul Țării Românești, stins din viață în anul 1702. Așezământul a fost o copie a Mănăstirii Cozia – Veche, fiind refăcut de Gherasim Timuș (1894-1911), însă biserica veche a fost mistuită de flăcări în 1932, scăpând din calea incendiului doar casa lui Gherasim Timuș și chiliile din vale. Întregul ansamblu a fost refăcut în anul 1933. Această bisericuță mai mică are hramul ‘Intrarea în Biserică a Maicii Domnului’. În jurul ei se păstrează numeroase chilii săpate în piatră, iar în incintă se află două peșteri unde pustnicii se izolau de lume. Biserica nouă, numită și Biserica cea mare, a fost ridicată între anii 1897 și 1901 de însuși Gherasim Timuș, stabilindu-i-se hramul ‘Schimbarea la Față’. Aceasta are forma pătrată, etajată, cu două niveluri, parter și etaj, la fiecare nivel fiind o biserică în care se ține slujba separat, de alt preot. Viețuitorii de aici duc o viață austeră, neconsumându-se carne.

În apropierea acestui vechi așezământ monastic se păstrează și astăzi unele vestigii istorice renumite, cum ar fi: castrul roman ‘Arutela’, stânca de piatră numită ‘Masa lui Traian’ și băile termale de la Bivolari – pe malul stâng al Oltului.

Resfințire de biserică în Parohia olteană Celeiu

În Episcopia Slatinei și Romanaților, Schimbarea la Față i-a adunat la rugăciune pe credincioșii din Parohia Celeiu, județul Olt, la Biserica ‘Sfântul Nicolae’, unde Preasfințitul Sebastian, chiriarhul locului, a oficiat Sfânta Liturghie și slujbe de resfințire a cinstitului lăcaș de închinare.

La finalul slujbei, pentru efortul depus la restaurarea bisericii, PS Sebastian a acordat distincția de vrednicie pentru: Paul Stănescu, președintele Consiliului Județean Olt, Rusan Rezeanu, Ion Tuiculescu și Petre Cealâcu.

Comentarii Facebook


Știri recente