Liturghii arhierești la Craiova și Râmnic

În cea de-a VI-a Duminică de după Rusalii, a Sfinților Părinți de la Sinodul IV Ecumenic, la altarele celor două catedrale chiriarhale din Craiova și Râmnicu Vâlcea au fost oficiate Sfinte Liturghii arhierești, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

Catedrala mitropolitană ‘Sfântul Mare Mucenic Dimitrie’ a primit vizita Înalt Preasfințitului Irineu, Mitropolitul Olteniei, care a oficiat slujba Sfintei Liturghii înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi.

Păcatul este un ecou al trecutului

La final, IPS Mitropolit Irineu a tâlcuit pericopa evanghelică (de la Matei 9, 1-18), vorbind celor prezenți despre sensul mistic al vindecării în Hristos. ‘În sufletul și în viața noastră se află fie virtutea, ca o dulceață a Împărăției cerurilor, fie amărăciunea păcatului. Sfinții Părinți spun despre păcat că este dătător și aducător de boală pentru că-l dirijează pe om spre dulceața lucrurilor trecătoare, făcându-l permanent să locuiască în trecut. Pornind de aici, putem spune că păcatul este un ecou al trecutului, un țăruș care îl ține pe om ancorat în trecut, împiedicându-l în creșterea duhovnicească. Sfântul Evanghelist Matei ne spune despre bolnavul din Evanghelia de astăzi că era slăbănog. Neputința sa era cu adevărat efectul bolilor sufletești. El zăcea mai întâi cu sufletul său, suferința fiind mai apoi preluată și de trup. Vindecarea lui vine prin părere de rău față de ceea ce a făcut în viață. De la el învățăm ce înseamnă adevărata pocăință. Cel care regretă păcatele sale se întoarce în trecut pentru a-și cerceta rănile făcute cu gândul, cu fapta sau cu lucrul, luându-L totdeauna în suflet pe Dumnezeu. Regretul omului care se pocăiește înseamnă mai întâi de toate umilință, căci spune psalmistul: ‘Inima frântă și smerită, Dumnezeu nu o va urgisi’ (Psalmul 50, 18). Iată cum și bolnavul din Evanghelia de astăzi se roagă Domnului pentru iertarea păcatelor sale. Răspunsul Mântuitorului nu se lasă așteptat și-i aduce acestuia tămăduirea sufletească și trupească: ‘Îndrăznește, fiule! Iertate sunt păcatele tale!’ (Matei 9, 3)’, a conchis Mitropolitul Olteniei.

Liturghie arhierească la Râmnic

La Catedrala arhiepiscopală ‘Sfântul Nicolae’ din Râmnicu Vâlcea, Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească împreună cu un sobor de preoți și diaconi. La slujbă a luat parte și chiriarhul locului, Înalt Preasfințitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, care i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți.

După citirea Sfintei Evanghelii, PS Emilian Lovișteanul a ținut un cuvânt de învățătură, în care a prezentat învățăturile ce se desprind din pericopa evanghelică în care a fost istorisită minunea vindecării slăbănogului din Capernaum, subliniind totodată credința puternică a celor patru prieteni ai acestuia care, prin credința lor, au dobândit vindecarea sufletească și trupească a prietenului lor. De asemenea, arhiereul râmnicean a vorbit și despre importanța credinței în viața noastră, care este o virtute când este susținută cu efort și voință de desăvârșire, de trăire în Hristos și cu Hristos. La finalul slujbei, Preasfinția Sa a făcut cunoscut credincioșilor programul slujbelor din această săptămână, ce va avea în centrul atenției participarea Preasfinției Sale în Grecia, în zilele de 16-17 iulie, la sărbătoarea închinată Sfintei Marina, la invitația Înalt Preasfințitului Antimos, Mitropolit de Alexandropolis, Traianopolis și Samotrakis, și săvârșirea Sfintei Liturghii la Catedrala arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea, joi, 19 iulie, în cinstea prăznuirii Sfântului Emilian de la Durostorum.

Comentarii Facebook


Știri recente