Liturghii arhierești la Craiova și Râmnic

În cea de a VII-a Duminică după Rusalii, închinată ‘Vindecării a doi orbi și a unui mut din Capernaum’, au fost oficiate Sfinte Liturghii arhierești în mai multe lăcașuri de cult din Mitropolia Olteniei. Cu acest prilej, credincioșii au primit cuvânt de învățătură și binecuvântare de la arhiereii olteni, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

Câteva sute de credincioși au venit la rugăciune în Catedrala ‘Maica Precista – Dudu’ din Craiova, în cea de a VII-a Duminică după Rusalii. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

La finalul slujbei, Mitropolitul Olteniei a tâlcuit pericopa evanghelică.

‘Vindecarea celor doi orbi, istorisită în Evanghelia de astăzi, are o înțelepciune cu totul deosebită. Domnul Hristos îi întreabă pe cei bolnavi dacă au credință în puterea Sa vindecătoare. Întrebarea a fost pusă pentru a ni se arăta nouă, celor de astăzi, că boala și suferința pot fi vindecate și curățite din viața noastră numai prin credință. Întorcându-ne la cuvintele orbilor de dinainte de vindecare, ‘Iisuse, Fiul lui Dumnezeu, ai milă de noi!’ și ținând cont de mărturisirea de credință pe care au făcut-o, învățăm că trebuie să ne îndreptăm cu credință către Mântuitorul Hristos, în orice clipă a vieții noastre’, a spus IPS Părinte. Despre a doua minune istorisită în pericopa evanghelică duminicală, cea a omului mut, IPS Irineu a spus: ‘Nu corzile vocale articulează cuvintele, ci puterea lui Dumnezeu care face ca materia să vibreze în rezonanțe logice și înțelegătoare. Pe de altă parte, vedem cum, după exemplul mutului din Evanghelia de astăzi, diavolul poate să influențeze și să stopeze grăirea omului. El acționează asupra organelor interne și pune pavăză sunetului din interior. În acest caz, graiul, care ne este dat spre binecuvântarea și slava lui Dumnezeu, este așezat în slujba diavolului și devine legat cu totul de păcat’, a conchis IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei.

Liturghie arhierească la Paraclisul ‘Buna Vestire’ din Râmnic

În Arhiepiscopia Râmnicului, Înalt Preasfințitul Gherasim a participat la slujba Sfintei Liturghii la Catedrala arhiepiscopală ‘Sfântul Nicolae’ din Râmnic. După slujbă, a avut loc o procesiune în jurul catedralei cu icoana Sfântului Grigorie Decapolitul, în cadrul căreia au fost rostite ectenii și rugăciuni pentru ploaie, aducătoare de roade, ca urmare a secetei prelungite din ultimele săptămâni. În prezența a numeroși credincioși, un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu IPS Părinte Gherasim, au înălțat rugăciuni pentru ploaie și îmbelșugarea roadelor pământului.

Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi la Paraclisul arhiepiscopal ‘Buna Vestire’, din municipiul Râmnicu Vâlcea. După Sfânta Evanghelie, PS a ținut un cuvânt de învățătură în care a arătat sensurile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică a Sfântului Apostol și Evanghelist Matei. Tot în cadrul Sfintei Liturghii, arhiereul râmnicean a citit rugăciunile la vreme de secetă, în cadrul unei ectenii speciale.

Comentarii Facebook


Știri recente