Liturghii arhierești în Mitropolia Olteniei

În cea de a IX-a Duminică de după Rusalii, închinată Înainte Prăznuirii Schimbării la Față a Domnului, au fost oficiate Sfinte Liturghii arhierești la altarele catedralelor mitropolitane și episcopale din Craiova și Severin, precum și la mănăstirile Blănoiu și Cornetul din județul Vâlcea. În județul Olt, Preasfințitul Sebastian a slujit la biserica parohială din Chilia, informează „Ziarul Lumina”.

Câteva sute de credincioși au trecut pragul Catedralei mitropolitane ‘Sfântul Mare Mucenic Dimitrie’ din Craiova pentru a lua parte la Sfânta Liturghie, oficiată de Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La finalul slujbei, IPS Irineu a tâlcuit pericopa evanghelică duminicală, despre minunea ‘potolirii furtunii pe mare’ (Matei 14, 22-34).

Tundere în monahism la Mănăstirea vâlceană Blănoiu

Înalt Preasfințitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Mănăstirea ‘Pogorârea Duhului Sfânt’, din satul Blănoiu, comuna Racovița, județul Vâlcea. Cu acest prilej, arhiereul râmnicean a tuns în monahism opt surori din soborul de viețuitoare al mănăstirii. La finalul slujbei, ierarhul vâlcean a ținut un cuvânt de învățătură referitor la viața monahală și importanța acesteia în dobândirea Împărăției cerești.

La eveniment au participat părinți călugări de la Mănăstirea Gruiul Lupului, în frunte cu protosinghelul Macarie, starețul acestei chinovii, preotul Ioan Comăneci, ctitorul fondator al celor două mănăstirii, precum și numeroși credincioși din eparhie și din țară.

Tânăra mănăstire de maici din satul vâlcean Blănoiu a fost târnosită pe data de 16 octombrie 2011, de către IPS Gherasim împreună cu Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Obștea mănăstirii este condusă de stareța Ierusalima Lazari.

Slujbă arhierească la Schitul vâlcean Cornetu

Preasfințitul Emilian Lovișteanul a oficiat Sfânta Liturghie la Schitul Cornetu, din satul Călinești, județul Vâlcea. După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură, în care a explicat pericopa evanghelică și a elogiat viața și nevoința Sfântului Cuvios Ioan Iacov de la Neamț în pustiul Hozevei, prăznuit în ziua de duminică, 5 august. ‘Este o legătură duhovnicească și actuală între Evanghelia citită astăzi la Sfânta Liturghie și sărbătoarea Sfâtului Ioan Iacov Hozevitul de la Neamț, pentru că așa cum Mântuitorul Hristos, după cum am văzut, S-a retras în singurătate, în pustie în munte pentru a se ruga, după ce a săvârșit înmulțirea pâinilor și a peștilor, neașteptând laudă de la oameni, la fel și Sfântul Ioan Iacov s-a retras mai întâi în pustia Iudeii din Țara Sfântă, în Valea Iordanului, și apoi în pustia Hozevei, pentru a se ruga lui Dumnezeu și a se dedica Bisericii, pentru a dobândi mântuirea, învățând de la Domnul Hristos că viața pământească, dacă este plină de rugăciune și dacă suntem în comuniune permanentă cu Dumnezeu, în Biserica Lui, nu suntem singuri, ci suntem împreună cu El și cu sfinții Săi, și numai așa putem dobândi viața veșnică’ , a spus arhiereul râmnicean.

Răspunsurile la strană au fost oferite de către un grup de părinți de la Mănăstirea Turnu. După Sfânta Liturghie a fost săvârșită o slujbă de pomenire a ctitorilor, binefăcătorilor și ostenitorilor acestui sfânt așezământ.

Schitul Cornetu în istoria Bisericii vâlcene

Schitul Cornetu, cu hramul ‘Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul’, este amplasat pe șoseaua Râmnicu-Vâlcea – Sibiu, la aproximativ 50 km nord de orașul Râmnic, în satul Călinești, oraș Brezoi, la 2 km de gara Cornetu.

Cinstitul așezământ a fost ctitorit de vornicul Mareș Băjescu și soția sa Maria, în anul 1666. Altarul a fost pictat în 1741. În 1808 a fost distrus de un incendiu, fiind refăcut și zugrăvit în 1835. În anul 1898 s-au construit calea ferată și tunelul care trece pe sub porțile din fața bisericii, fiind necesară demolarea chiliilor. Din vechile clădiri au rămas numai un foișor, zidurile și turnul de apărare de la nord și est de biserică. Cupola și o parte din altar au fost dărâmate în 1916-1918 și refăcute în anii 1923-1925. Ultima restaurare a acestui monument istoric s-a făcut în anul 1960 de către Direcția Monumentelor Istorice. Pictura este lucrată în frescă, altarul fiind pictat în 1761 de pictorii Radu, Mihail și Iordache, iar naosul și pronaosul în 1835 de starețul Irinarh.

Biserica este înaltă, cu ziduri foarte groase din piatră. Interiorul este compartimentat în altar, naos și pronaos; are două turle, una pe naos și a doua pe pronaos. Zidurile exterioare au alternanță de tencuială și cărămidă aparentă. De jur împrejur se află un brâu înflorat prin vopsele.

În prezent schitul se află în administrația Mănăstirii Cozia și în grija preacuviosului arhim. Vartolomeu Androni, Exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului. Chinovia a primit o nouă înfățișare prin lucrările de restaurare și reînnoire aduse atât bisericii, cât și arhondaricului și noii trapeze.

Liturghii arhierești la Turnu Severin și Șopârlița de Olt

Catedrala episcopală ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ din Drobeta-Turnu Severin a primit vizita Preasfințitului Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a oficiat slujba Sfintei Liturghii. Cu acest prilej, sute de credincioși au participat la rugăciunea euharistică, aducând rugăciune lui Dumnezeu pentru dare de ploaie la bună vreme și ‘pentru îmbelșugarea roadelor pământului’. La final, Preasfinția Sa i-a binecuvântat pe credincioși și le-a mulțumit pentru prezența numeroasă la sfânta slujbă.

Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba Sfintei Liturghii în biserica Parohiei Chilia, în județul Olt.

Comentarii Facebook


Știri recente