Liturghii arhierești în Mitropolia Olteniei

Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit duminică, 2 decembrie, Sfânta Liturghie la altarul Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din municipiul Târgu Jiu. Tot duminică, au mai fost oficiate Liturghii arhierești la Catedrala arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea, în Parohia mehedințeană Bala de Sus și în Parohia Deleni, județul Olt, informează „Ziarul Lumina”.

Catedralele chiriarhale, bisericile de enorie și mănăstirile din Mitropolia Olteniei și-au deschis porțile pentru credincioșii care au venit la închinare duminică, 2 decembrie. În Arhiepiscopia Craiovei, IPS Irineu s-a aflat în Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Târgu Jiu.

Aici a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujba fiind transmisă în direct de postul TVR 1. În cuvântul de învățătură, rostit după citirea pericopei evanghelice, IPS Irineu a vorbit celor prezenți despre lucrarea tămăduitoare a Mântuitorului Hristos ca „Doctor al sufletelor și trupurilor noastre”.

Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Râmnic

La Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea a fost oficiată Sfânta Liturghie de către un sobor de preoți și diaconi, în prezența chiriarhului locului, Înalt Preasfințitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului. Răspunsurile la strană au fost date de Corala „Sfântul Antim Ivireanul” a Catedralei arhiepiscopale, condusă de prof. Marian Cristi Stroe.

După slujbă, preotul Constantin Olariu, inspector pentru catehizarea tineretului în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului, a ținut un cuvânt de învățătură în care a evidențiat principalele înțelesuri duhovnicești ce se desprind din pericopa evanghelică. La final, IPS Gherasim i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți și le-a mulțumit pentru participarea la sfintele slujbe.

Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Schitul Jgheaburi, în biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”.

Un nou paroh pentru credincioșii din localitatea mehedințeană Bala de Sus

Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a slujit duminică, 2 decembrie, în parohia mehedințeană Bala de Sus din Protopopiatul Baia de Aramă. Cu acest prilej, a fost instalat preot paroh Dan Cosmin Bobic. După slujbă, PS Nicodim a explicat creștinilor prezenți semnificațiile duhovnicești ale rânduielii Proscomidiei și importanța pomenirii celor vii și a celor adormiți în cadrul acesteia. În încheiere, chiriarhul locului a binecuvântat pe toți cei care au participat la Sfânta Liturghie, punându-le la inimă sfaturi pentru buna săvârșire a Postului Nașterii Domnului.

Biserica din Delenii Oltului, resfințită

Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a Parohiei Deleni, județul Olt. Cu această ocazie, diaconul Aurel Lițoiu a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Șuica. După săvârșirea slujbei de resfințire și a Sfintei Liturghii, PS Sebastian a ținut un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit Evanghelia zilei, menționând că „de la orbul din Evanghelia de astăzi învățăm credința lui puternică în Dumnezeu. Învățăm, după aceea, entuziasmul și perseverența lui în această credință, în pofida piedicilor celor care căutau să-l potolească și să-i închidă gura ca să nu ia legătura cu Dumnezeu”. La final, pentru efortul depus la restaurarea sfântului lăcaș, PS Sebastian a acordat „Distincția de vrednicie” primarului Mihăiță Lăzărescu și lui Minel Baicu.

Comentarii Facebook


Știri recente