Liturghii arhierești în Mitropolia Olteniei

Credincioșii din Parohiile Șomănești II, județul Gorj, Brezoi – Vâlcea și Gropșani – Olt au primit fiecare vizita arhiereului locului. În fiecare lăcaș de închinare a fost oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și s-au înălțat rugăciuni pentru ctitorii și binefăcătorii adormiți în Domnul, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

Cea de a XXX-a duminică de după Rusalii a fost primită cu bucurie de credincioșii din Mitropolia Olteniei care au luat parte în număr mare la slujba Sfintei Liturghii, oficiată la altarele catedralelor chiriarhale, în bisericile de enorie sau mănăstiri.

Liturghie arhierească în Parohia Șomănești II

În Arhiepiscopia Craiovei, Parohia Șomănești II, din Protoieria Târgu Jiu Sud, județul Dolj, a primit vizita Înalt Preasfințitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, care a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. Prezența IPS Irineu în această parohie s-a datorat în special împlinirii a 100 de ani de la temeluirea sfântului lăcaș de închinare. La finalul slujbei, IPS Irineu, împreună cu preoții slujitori, a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii, binefăcătorii și ostenitorii sfântului lăcaș, trecuți în odihna cea veșnică. Cu acest prilej, a fost pomenită și Ecaterina Teodoroiu, eroina de la Jiu, simbol de curaj și credință pentru enoriașii Parohiei Șomănești. Totodată, preotul Nicolae Rusu a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor pentru recentele lucrări de înfrumusețare și reconsolidare a bisericii.

Cuvânt despre „păzirea poruncilor”

În cuvântul de învățătură, IPS Irineu a tâlcuit conținutul pericopei evanghelice duminicale, care a avut ca temă „Dregătorul bogat – Păzirea poruncilor” (Luca 18, 18-27). „Întrebarea tânărului bogat din Evanghelia de astăzi: „Bunule Învățător, ce să fac ca să moștenesc viața de veci?”, ne frământă pe fiecare dintre noi în fiecare ceas al existenței noastre pământești. În primul rând, Mântuitorul ne îndeamnă să ținem poruncile Lui: să nu furăm, să nu mințim, să nu desfrânăm, să nu fim martori mincinoși, să cinstim pe părinții noștri, într-un cuvânt „să iubim pe Dumnezeu din tot cugetul nostru și din tot sufletul nostru și pe aproapele nostru ca pe noi înșine”. În această poruncă sunt cuprinse toate învățăturile pe care Sfânta Scriptură ni le oferă pentru mântuirea noastră. De aici înțelegem că, pentru a porni pe acest drum spre Împărăția lui Dumnezeu, trebuie să ținem aceste porunci și să ne ferim de ispita diavolească și de înșelăciunea celui rău”, a spus IPS Irineu.

Bucurii duhovnicești pentru credincioșii brezoieni

Credincioșii de pe pitoreasca vale a Lotrului, din localitatea vâlceană Brezoi, au primit duminică, 25 noiembrie, vizita Înalt Preasfințitului Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului. Evenimentul a fost marcat de săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii și de resfințirea Bisericii parohiale „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din localitate.

După Sfânta Evanghelie, IPS Gherasim a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat sensurile duhovnicești desprinse din pericopa evanghelică citită și i-a felicitat pe părinții slujitori Daniel Preoteasa și Vasile Marian Chima, precum și pe membrii din Consiliul, Comitetul și Adunarea parohială pentru finalizarea lucrărilor de consolidare și înfrumusețare a sfântului lăcaș. Pentru activitatea pastoral-misionară și administrativ-gospodărească desfășurată în cadrul parohiei, Arhiepiscopul Râmnicului a conferit celor doi preoți titlul onorific de iconom stavrofor.

După Sfânta Liturghie, un grup de elevi de la Liceul Teoretic și Școala Nr. 1 din Brezoi, sub îndrumarea institutoarei Cristina Pintea, au susținut un program de cântece și poezii religioase dedicat evenimentului. La final, a fost lansată monografia Parohiei „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” Brezoi I, scrisă de către parohul Daniel Preoteasa și soția sa Ana-Maria. Răspunsurile la strană au fost oferite de către Grupul „Concerto” din Râmnicu Vâlcea.

Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, scurt istoric

Biserica cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Brezoi a fost construită din zid, lângă biserica din lemn situată în cimitirul parohial între 1888 și 1896. Între anii 1933 și 1938, biserica a fost restaurată în întregime (s-a adăugat tinda și s-a pictat din nou în ulei, în stil tătărăscian, de către pictorii Iliescu și Pantzel), fiind sfințită în anul 1938.

Cu timpul, din cauza umidității, o parte din tencuială a căzut, iar pictura s-a deteriorat, fiind afumată și întunecată. De aceea, în anul 1967, la stăruința preotului Virgil Popescu și cu cheltuiala enoriașilor, s-a dat tencuiala jos pe toată lungimea zidurilor interioare, precum și din tindă, s-a tencuit din nou, s-a făcut o pictură în frescă pe această porțiune și s-a restaurat toată pictura din biserică. În anii 1995 și 1996, cu binecuvântarea IPS Gherasim și cu purtarea de grijă a IPS Irineu, s-a restaurat pictura. Între anii 1997 și 1998 a fost renovat și exteriorul bisericii, adăugându-se și medalioane de sfinți pe partea superioară. Din 2010, odată cu venirea preoților Daniel Preoteasa, paroh, și Vasile Marian Chima, preot II, s-a construit un lumânărar în curtea bisericii, s-au realizat diferite reparații în interiorul bisericii și la sistemul de iluminat. În anul 2012, s-a schimbat tabla de pe acoperiș, au fost spălate și restaurate pictura interioară și cea exterioară. Lucrările efectuate la această biserică au fost realizate cu sprijinul substanțial al doamnei Mioara Sincelescu, precum și al obștei moșnenilor brezoieni, al enoriașilor și al Primăriei orașului Brezoi.

Biserica „Sfânta Parascheva” din Gropșani, resfințită

Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, a slujit duminică, 25 noiembrie, în Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” a Parohiei Gropșani, județul Olt, care a fost resfințită. După săvârșirea slujbei de resfințire și a Sfintei Liturghii, PS Sebastian a ținut un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit Evanghelia zilei, învățând că „Evanghelia de astăzi ne arată tuturor că există un creștinism simplu, comod, confortabil și la îndemâna oricui, dar care abia dacă ne va mântui”. La final, pentru efortul depus la restaurarea bisericii parohiale din Gropșani, PS Sebastian a acordat distincția de vrednicie primarului localității, Marinel Trașcă, și viceprimarului Constantin Dobrițoiu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…