LITURGHIERUL – Ediție jubiliară 2008

În cadrul ședinței solemne a Sfântului Sinod consacrate „Anului jubiliar al Sf. Scripturi și al Sf. Liturghii”, marți 28 octombrie 2008, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, a fost lansată, împreună cu noua Ediție sinodală a Bibliei și Liturghierul, într-o ediție jubiliară.

Noua ediție a Liturghierului apare cu aprobarea Sf. Sinod și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, fiind realizată la Editura și Tipografia Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă din București. Volumul cuprinde 576 pagini și este imprimat într-o aleasă ținută grafică: text la trei culori (roșu, negru, albastru) și icoane tipărite în policromie la început de capitole.

Volumul se deschide cu un Cuvânt înainte al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, „Sfânta Liturghie – izvor de viață sfântă și lumină veșnică” și conține textele celor trei Sfinte Liturghii ortodoxe (Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur, Liturghia Sf. Vasile cel Mare, Liturghia Darurilor mai înainte sfințite sau a Sf. Grigorie Dialogul), precedate de rânduielile tipiconale pentru slujbele pregătitoare și urmate de rugăciuni, povățuiri și învățături, tipicul slujbei cu arhiereu și Sinaxar pentru tot anul. Textele au fost diortosite de către ierarhi și teologi, iar în sinaxar au fost incluse și numele sfinților români recent canonizați, forma finală a Liturghierului fiind aprobată de Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

La împlinirea a cinci veacuri de la prima ediție tipărită a Liturghierului în lumea ortodoxă (Târgoviște, 1508), ediția jubiliară 2008 a Liturghierului de la București este dintr-odată un omagiu istoric și o sărbătoare a cărții de cult în limba română.

Detalii și comenzi: la adresa www.editurapatriarhiei.ro

Comentarii Facebook


Știri recente