Liturghie arhierească și sfințire de agheazmatar la Vicovu de Sus

Înalt Preasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a fost prezent duminică, 9 decembrie 2012, în mijlocul credincioșilor parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Vicovu de Sus-Centru, unde, în sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba Sfintei Liturghii și slujba de sfințire a noului agheazmatar, după cum ne informează Ziarul Lumina. La sosirea la biserica bucovineană, înaltul ierarh a fost întâmpinat în sunet de trâmbiță de zeci de credincioși și copii îmbrăcați în tradiționalul costum popular, care i-au oferit flori și i-au urat bun venit. În continuare, IPS Pimen a oficiat Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, alături de un sobor de preoți din care au făcut parte cei doi slujitori ai parohiei vicovene, pr. paroh Gabriel Chiaburu și pr. Vasile Schipor, pr. Petru Lupăștean-Barfă, protopop al Protoieriei Rădăuți, și preoți din împrejurimi.

„Avem datoria sfântăde a ne îngriji și de sănătatea trupului”

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Pimen a rostit un cuvânt de învățătură, în care a explicat pericopa evanghelică a zilei: „Vindecarea sufletului ne-o dă Sfânta Taină a Spovedaniei, iar dacă avem credință și căință de păcate, Dumnezeu ne iartă păcatele. Pentru acest lucru, însă, trebuie să punem mai mult efort și mai multă silință în a nu mai greși. Numai așa putem să ne apropiem de Dumnezeu, prin împărtășirea cu Sângele și Trupul Lui, la Sfânta Împărtășanie. Vindecarea trupului o dă tot Dumnezeu, direct sau prin medicamentele, care sunt lăsate tot prin pronia Celui de Sus. Vindecarea femeii gârbove de Mântuitorul Hristos, relatată în Evanghelia citită astăzi, i-a stârnit și revoltat pe fariseii invidioși și necredincioși, care i-au reproșat Mântuitorului că nu respectă sâmbăta. Aceștia, însă, cuprinși de invidie, nu conștientizau că boala nu cunoaște sărbătoare și că avem datoria sfântă de a ne îngriji și de sănătatea trupului, care este templu al Duhului Sfânt, și datoria sfântă, ca îndeosebi în zi de sărbătoare, să căutăm să săvârșim cu tot prețul binele aproapelui nostru aflat în suferință și în lipsuri. Asemenea bolii, nici bunătatea nu are soroc”.

Spre finalul cuvântului, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a subliniat faptul că este legat sufletește de parohia vicoveană. „Eu sunt legat de parohia aceasta pentru că aici am primit Sfânta Taină a Preoției și a duhovniciei, cu mulți ani în urmă, la o slujbă săvârșită de mitropolitul de atunci, IPS Iustin. Sunt legat sufletește de locul de aici și vă am în suflet, în minte și în rugăciune permanent”, le-a spus IPS Pimen credincioșilor prezenți. După cuvântul ierarhului, pr. paroh Gabriel Chiaburu a rostit un cuvânt de mulțumire: „Mulțumim din inimă Înalt Preasfințitului nostru Pimen al Sucevei și Rădăuților, care, având atâtea îndatoriri și responsabilități, a binevoit astăzi să fie în mijlocul nostru, străbătând zăpada de la Suceava și până aici, ca să fie părtaș bucuriei noastre de a liturghisi împreună și de a sfinți lucrările ce s-au săvârșit în ultima perioadă, prin efortul credincioșilor noștri”.

După optusul Sfintei Liturghii, credincioșii și soborul slujitor au ieșit în curtea bisericii, unde IPS Pimen a sfințit, prin ungere cu untdelemn sfințit și prin stropire cu apă sfințită, noul agheazmatar în formă de clopot, construit de o echipă de meșteri locali. „Lucrările la acest agheazmatar au început în Postul Paștilor al acestui an și s-au finalizat de curând. Lungimea și lățimea sunt de 7 metri, stilul este ștefanian, cu boltă, forma octogonală, iar acoperișul este din tablă de cupru. Aici vom sluji și Sfânta Liturghie la marile sărbători, de Paști, de Bobotează etc. Deși pare un lucru minor, s-a investit mult suflet și multă muncă în această construcție, întrucât am folosit pentru construcția ei materiale de cea mai înaltă calitate”, ne-a oferit mai multe detalii pr. Vasile Schipor, preot la biserica din Vicov.

Lucrările continuă la biserica vicoveană

Alături de agheazmatarul sfințit duminică, la biserica din Vicovu de Sus-Centru se ridică încet-încet o clădire de dimensiuni impresionante, ce va servi ca așezământ social filantropic.

„Construcția Așezământului social filantropic „Sfântul Vasile cel Mare” al parohiei noastre a fost începută în luna septembrie a anului 2010, locul fiind sfințit de IPS Arhiepiscop Pimen. În demisolul clădirii va fi o sală de prăznuire, cu bucătărie, cu cameră frigorifică, grupuri sanitare, la parter vor fi camere sociale pentru persoanele aflate în situații de urgență, precum și cinci săli de clasă de grădiniță, iar la partea de mansardă va fi un paraclis, unde vom sluji în perioada posturilor și unde vom spovedi, precum și două camere pentru păstrarea icoanelor vechi, a veșmintelor și a inventarului. Clădirea va avea în general dimensiunile de 33 de metri pe 12 metri, cifre simbolice, și deși vremurile nu sunt tocmai ușoare, sperăm cu ajutorul lui Dumnezeu ca, puțin câte puțin și cărămidă cu cărămidă, să realizăm ce ne-am propus. Încercăm să facem lucrurile cât mai de calitate, fiindcă e o problemă mare pentru noi, ca și creștini, dacă avem casele proprii mai frumoase decât biserica parohială. De aceea ne silim să facem lucruri cât mai frumoase spre slava lui Dumnezeu, și nu spre slava noastră. Satisfacția este mare atunci când muncești și când te rogi, iar Dumnezeu te inspiră, după cum ne-a spus la un moment dat IPS Pimen. Marile capodopere ale Bucovinei nu s-au făcut neapărat de arhitecți și meșteri de renume, ci de oameni credincioși și cu frică de Dumnezeu, pe care Dumnezeu i-a luminat”, a spus pr. Vasile Schipor.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…