Liturghie arhierească pentru elevii ortodocși din Viena

În Viena a devenit deja tradiție binecuvântată, ca înainte de cele două mari sărbători: Nașterea Domnului și Învierea Domnului, elevii ortodocși care frecventează ora de religie să participe la Sfânta Liturghie organizată de Inspectoratul de învățământ religios ortodox din Austria și săvârșită totdeauna de către Mitropolitul grec ortodox al Austriei, înconjurat de preoți și diaconi, reprezentanți ai bisericilor ortodoxe surori, cei prezenți și în acest an bucurându-se de binecuvântare arhierească, după cum ne-a precizat Pr. Emanuel Nuțu.

Vineri, 21 decembrie, în Catedrala ortodoxă greacă ‘Sfânta Treime’ din Viena, Sfânta Liturghie pentru toți elevii ortodocși din capitala Austriei a fost oficiată de către IPS Dr. Arsenie Kardamakis, Mitropolitul grec al Austriei și exarh al Ungariei, alături de care au slujit Pr. Slavisa Bozic din partea Bisericii Ortodoxe Sârbe, Pr. Emanuel Nuțu din partea Bisericii Ortodoxe Române și Pr. Arhid. Viktor Schilowsky din partea Bisericii Ortodoxe Ruse.

Cu multă răbdare și cumințenie, o parte dintre elevii ortodocși de gimnaziu care iau parte la orele de religie, însoțiți de profesorii lor, au participat la această slujbă oficiată în limba germană, iar mulți dintre ei s-au pregătit și primit Sfânta Împărtășanie. Au rostit cu toții împreună Simbolul de credință, rugăciunea Tatăl Nostru, au cântat Doamne miluiește și au ascultat cuvântul de învățătură rostit de Părintele Mitropolit Arsenie, care a vorbit despre importanța sărbătorii Nașterii Domnului și a îndemnat pe elevi să caute să înțeleagă ce înseamnă cu adevărat această sărbătoare, să privească dincolo de cadouri, de vacanța școlară, de întâlnirea cu familia, spre Pruncul Hristos, Fiul lui Dumnezeu, care vine în lume „pentru tine, pentru mine, pentru fiecare dintre noi” ca să ne mântuiască.

La sfârșitul Sf. Liturghii, fiecare dintre cei prezenți au primit un mic dar ca binecuvântare din partea Părintelui Mitropolit și urarea ca Sfintele Sărbători sa le aducă bucurii duhovnicești. A fost o zi care a adus părinților duhovnicești, dar și profesorilor la catedra de religie ortodoxă, convingerea și bucuria că există mult interes din partea școlarilor nu doar pentru teorie, ci și pentru ortodoxia trăită, pentru viață spirituală practicată și simțită în suflet, dar și față de ceea ce este identitatea noastră spirituală, bucuria de a fi ortodocși.

Dorința copiilor de a descoperi și trăi cât mai multe din frumusețea învățăturii și tradiției ortodoxe, la care se adaugă bunăvoința și sprijinul Statului austriac în organizarea Învățământului religios ortodox, dau speranța că Ortodoxia în Austria are un viitor luminos în sensul păstrării și transmiterii ei generațiilor viitoare.

Comentarii Facebook


Știri recente