Liturghie arhierească la Sibiu

Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie în ziua de cinstire a Sfântului Arhidiacon Ștefan, la Biserica ‘Nașterea Domnului’ din Sibiu, lăcaș de cult construit în ultimii ani și unde se află în plină desfășurare lucrările de pictură, informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Transilvania.

A treia zi de Crăciun a fost specială pentru credincioșii Bisericii ‘Nașterea Domnului’ din Sibiu, pentru că au avut posibilitatea să se roage la Sfânta Liturghie oficiată de Mitropolitul Ardealului. Sărbătoarea a fost o prelungire a hramului lăcașului de cult, o capodoperă arhitecturală și un centru social de căpătâi în Sibiu, deoarece de ani buni, la demisolul bisericii se află o cantină socială unde, în fiecare zi, 50 de persoane nevoiașe primesc gratuit hrană. Lăcașul de cult s-a umplut de sărbătoarea întâiului mucenic al Bisericii. Costumele populare îmbrăcate de tineri și vârstnici, dar și colindele interpretate de oameni apropiați bisericii sibiene au creat o atmosferă de mare praznic. IPS Laurențiu a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care n-au lipsit parohul bisericii și protopopul de Sibiu, părintele Ioan Coșa, pr. prof. dr. Vasile Grăjdian de la Facultatea de Teologie ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu, părintele Constantin Mitea de la Biserica ‘Buna Vestire’ din oraș, precum și alți preoți din împrejurimi.

‘Un om plin de duh’

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a evocat personalitatea primului arhidiacon și mucenic al Bisericii creștine și a expus momentul în care a fost ucis pentru Hristos.

‘Sfântul Arhidiacon Ștefan a fost un om plin de duh și un iubitor de Hristos. Era atât de vrednic în viața sa duhovnicească, încât făcea minuni. Cea mai mare minune pe care a făcut-o și care i-a atras și condamnarea la moarte prin lapidare a fost mărturisirea pe care a făcut-o el, o mărturisire a iubirii de Dumnezeu și apropierii omului de cer. El a mustrat pe cei care se pretindeau a fi cei mai vrednici și primi în Împărăția cerurilor. În momentul în care i-a mustrat, aceștia erau plini de ură și-l priveau ca pe un dușman și așteptau clipa ca să-l prindă cu ceva și să-l poată osândi la moarte. Pentru că l-a iubit mai mult pe Hristos decât cei care îl condamnau, Sfântul Ștefan a făcut o mărturisire, a descoperit o realitate de care se poate împărtăși firea umană, anume să vadă slava lui Dumnezeu. Apropiindu-se martirajul său, a mărturisit: ‘Iată, văd Cerurile deschise și Slava lui Dumnezeu’. Abia au așteptat dușmanii lui o astfel de pricină, ca să îl acuze de blasfemie, de hulă împotriva lui Dumnezeu, așa cum a fost acuzat și Mântuitorul’, a spus IPS Laurențiu.

La final, părintele protopop Ioan Coșa a mulțumit IPS Laurențiu pentru prezența în mijlocul credincioșilor din parohie, pentru dragostea și atașamentul pe care ierarhul le are față de această biserică, unde frumusețea slujbelor se împletește cu mila creștină și iubirea semenului. Ziua de praznic s-a încheiat cu agapa frățească, care a fost organizată în cantina socială de la demisol.

Comentarii Facebook


Știri recente