Liturghie arhierească la Schitul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Băile Felix

În Duminica de dinaintea începerii postului Sfintelor Paști, a Izgonirii lui Adam din Rai, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală la Schitul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din stațiunea bihoreană Băile Felix, informează părintele Silviu Dobai.

Biserica schitului „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” este singura biserică ortodoxă din localitate, ea servind, pentru moment, până la construirea unei biserici de parohie, și ca biserică pentru enoriașii ortodocși de aici. Comunitatea de creștini din Băile Felix l-a întâmpinat cu bucurie și emoție sfântă pe Preasfințitul Părinte Sofronie, care a săvârșit pentru întâia oară Sfânta Liturghie arhierească în acest sfânt lăcaș.

După citirea pericopei evanghelice, Chiriarhul Oradiei a tâlcuit înțelesul acesteia, surprinzând profundele înțelesuri duhovnicești ce reies din text și legăturile cu perioada Postului Mare, la al cărui început ne aflăm: „Duminica de astăzi, a Izgonirii lui Adam din Rai, sau a Lăsatului de sec de brânză, este cunoscută în Sfânta noastră Biserică și ca Duminica iertării. Această Duminică este dedicată iertării, cu care suntem datori cu toții, unii față de alții, așa cum am auzit la începutul pericopei evanghelice, că trebuie să iertăm din inimă fratelui nostru care ne-a greșit, pentru ca și Dumnezeu să ne ierte pe noi, cei ce greșim mult. Iertarea pe care suntem datori să o acordăm și care cu multă nădejde o primim, la rândul nostru, ne ajută să intrăm în Sfântul și Marele Post, care începe mâine”.

În cadrul Sfintei Liturghii, după Rugăciunea amvonului, Preasfințitul Sofronie a hirotesit și instalat pe preacuviosul părinte arhimandrit Iorest Grebenea ca egumen al schitului „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Băile Felix. După încheierea Sfintei Liturghii, preacuvioșia sa a adresat un cuvânt de mulțumire Ierarhului, evocând, pe scurt, simbolismul și importanța toiagului în spiritualitatea creștin-ortodoxă, oferind în dar Preasfințitului o icoană pictată pe sticlă.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…