Liturghie arhierească la Parohia Ghimbav II, Protopopiatul Brașov

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie marți, 26 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, în Parohia Ghimbav II, Protopopiatul Brașov. Un fragment din moaștele Sfântului Dimitrie au fost aduse de la Sibiu la Biserica ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ a parohiei amintite, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

De sărbătoarea Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, credincioșii din Ghimbav și din împrejurimi au avut prilejul de a se închina la moaștele mucenicului și de a se ruga, împreună cu soborul de preoți, la Liturghia arhierească oficiată în biserica cea nouă din localitate. Lăcașul de cult construit în urmă cu câțiva ani, deși oferă un spațiu liturgic generos, s-a dovedit neîncăpător pentru sutele de credincioși care au participat la Sfânta Liturghie. Din soborul de preoți care l-a înconjurat pe Înaltpreasfințitul Laurențiu au făcut parte protopopul de Brașov, părintele Zenovie Moșoiu, parohul Călin Constantin Comșa, parohul de la Ghimbav I, părintele Dumitru Comșa, precum și alți preoți slujitori de la parohiile din Brașov și împrejurimi. Au fost prezenți la slujbă prefectul județului Brașov, Ion Gonțea, și primarul orașului Ghimbav, Dorel Toma, împreună cu toți consilierii locali și binefăcători și ajutători ai parohiei brașovene.

„Semn al sfințeniei”

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Laurențiu a vorbit credincioșilor despre actul muceniciei, ca expresie supremă a dragostei și fidelității față de Hristos, care izvorăște din jertfa supremă pe care Hristos a adus-o pentru oameni. De asemenea, Mitropolitul Ardealului a prezentat viața și mucenicia Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, și a vorbit despre moaște ca semn minunat lăsat de Dumnezeu pentru oameni. ‘Mântuitorul Hristos a rânduit ca, în Biserica Sa, amintirea acestor martiri s-o facem nu doar printr-o simplă pomenire, ci prin Sfânta Liturghie, care ne actualizează sărbătoarea respectivă, dar ne-a mai lăsat și alte mărturii pentru noi, cei slabi în credință. Ne-a lăsat un semn al sfințeniei, semn care vine prin rămășițele, moaștele sfinților. Trupul este, într-adevăr, rânduit să se desfacă din cele ce a fost alcătuit, până la obșteasca înviere, dar Dumnezeu alege trupurile unor oameni plăcuți lui, care au viețuit după rânduiala sfântă, să nu putrezească și să izvorască mireasmă și să aibă chipul sfințeniei și al bucuriei pe care îl oferă atingerea de cele sfinte. Iată-ne și pe noi astăzi într-o astfel de ocazie, când îl prăznuim pe Sfântul Mucenic Dimitrie. Viața lui a fost încununată de martirajul pe care l-a suferit. A fost un om iscusit care, mărturisindu-și credința creștină, a fost închis în temnița din Tesalonic, unde a murit pentru Hristos’, a spus Părintele Mitropolit al Ardealului.

„Catedrala” Ghimbavului

La final, părintele paroh i-a mulțumit Înaltpreasfințitului Laurențiu pentru prezența la Ghimbav, la numai un an de la sfințirea bisericii noi, și i-a oferit o bederniță cu icoana Sfântului Dimitrie cel Nou. Cuvinte de mulțumire au venit și din partea părintelui protopop Zenovie Moșoiu și din partea părintelui Dumitru Comșa. Biserica nouă din Ghimbav a fost zidită în perioada 2006-2009, piatra de temelie fiind așezată în octombrie 2006 de Înaltpreasfințitul Laurențiu, împreună cu Înaltpreasfințitul Ioan, Arhiepiscop al Episcopiei Covasnei și Harghitei, și Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. A fost sfințită la 29 iunie 2009 de Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu și Preasfințitul Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului.

Comentarii Facebook


Știri recente