Liturghie Arhierească la Parohia Găvănești din Episcopia Slatinei și Romanaților

Duminică 14 august, PS Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților a oficiat Sfânta Liturghie la biserica Parohiei Găvănești, Protoieria Slatina II, după cum ne informează episcopiaslatinei.ro.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a subliniat faptul că omul care deznădăjduiește, în fața greutăților vieții, se aseamănă Apostolului Petru, din punct de vedere rațional el negăsind cale de izbăvire: „Noi suntem Petru, cei care, aflați în corabia acestei vieți, ne simțim adeseori clătinați și în pericol și, asemenea lui, ne îndoim: vom mai putea oare scăpa din asta? Oare ce ar fi de făcut? Cum ar trebui să procedăm? Întrebări pe care și le-a pus și Apostolul, și la care Mântuitorul Hristos i-a răspuns invitându-l „să calce pe apă ca pe uscat”. Adică, să străbată lumea aceasta, așa cum este ea, cu bărbăție și încredere. Ce îl înfricoșează pe Petru? Clipele grele ale vieții ca valurile înspumate, pe care văzându-le și nemaiputându-le înfrunta, se îndoiește și, devenind „greu”, se afundă. Găsește în sine, totuși, puterea să strige la Dumnezeu, iar Acesta se dovedește „Mântuitor”.

Deși în primă fază El se arată a fi prea departe parcă, în larg, necunoscut, străin sau confundabil cu o nălucă, până la urmă Îi devine apropiat lui Petru, încât îl prinde de mână și îl salvează din valuri. Așadar, Evanghelia de astăzi contrazice pe toți aceia care văd în El un Dumnezeu „îndepărtat”, „necunoscut” ori „impersonal”. Nălucă li s-a părut ucenicilor! Himeră li se pare unora! „Entitate” indefinită ori „simplă energie” altora. Ba chiar o utopie, zic unii, în pesimismul lor!…Însă, asemenea Psalmistului, noi dreptslăvitorii găsim în Domnul „vârtutea, întărirea, scăparea și izbăvitorul nostru” (Ps. 17, 1).

Comentarii Facebook


Știri recente