Liturghie arhierească la parohia Adormirea Maicii Domnului din Pașcani

Ziua de 16 decembrie 2012 a reprezentat pentru enoriașii parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Pașcani un moment deosebit de rugăciune, ei avându-l în mijlocul lor la Sfânta Liturghie pe Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Numeroși credincioși au participat duminică, 16 decembrie 2012, la Sfânta Liturghie oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, situată pe espalanada din zona vale a orașului Pașcani, după cum aflăm din Ziarul Lumina. Din sobor au făcut parte, alături de pr. paroh Neculai Ancuța și pr. Ioan Florin Călărașu, slujitori la parohia „Adormirea Maicii Domnului”, și pr. Marian Timofte, consilier al Sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Pașcani, și pr. Gigi-Daniel Ioan, misionar de caritate și secretarul Protopopiatului Pașcani. La eveniment au participat și primarul orașului, domnul Dumitru Pantazi, dar și deputatul Neculai Rățoi, ambii membri în Adunarea eparhială Iași.

Slujba arhierească a debutat cu citirea rugăciunii de dezlegare de către IPS Teofan, în timp ce preoții slujitori au ținut veșmintele pe capetele credincioșilor. După citirea Sfintei Evanghelii de la Luca, cap. XIV, versetele 16-24, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a ținut un cuvânt de învățătură, în care a explicat pilda celor poftiți la cină : „Cina, masa sau agapa, așa cum o numim noi în limbaj bisericesc, înseamnă de fapt iubire și constituie locul unde omul se simte bine, odihnindu-se în trupul și în sufletul său. Ceea ce vrea să ne spună Evanghelia ce s-a rostit în această zi e faptul că și împărăția cerurilor se aseamănă cu o cină, la care toți oamenii de pe fața pământului sunt invitați să participe. Întreaga istorie a umanității, cât și a fiecărui om în parte, de la Botez și până la mormânt, nu reprezintă nimic altceva decât o chemare la cină din partea Domnului. De aici ne dăm seama că împărăția cerurilor poate fi trăită încă din această lume, în mod special în două locuri: în familia proprie – biserica cea mică – și în parohia proprie – biserica cea mare -, iar pentru puțini dintre creștini se mai adaugă și mănăstirea, care este noua familie pentru monahi și monahii”.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, au rostit alocuțiuni și cuvinte de mulțumire pr. protopop Pavel Postolachi, pr. paroh Neculai Ancuța, după care a urmat săvârșirea unui parastas în amintirea vrednicului de pomenire preotul Grigorie Cojocaru și a preotesei Aurelia Cojocaru, ctitorii Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” Pașcani.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…