Liturghie arhierească la Paraclisul studenților din incinta Facultății de Teologie din Arad

Sărbătoarea Mutării moaștelor Sfântului Maxim Mărturisitorul a fost cinstită la Arad sâmbătă, 13 august, la Paraclisul studenților din incinta Facultății de Teologie Ortodoxă. Cu această ocazie, după cum ne informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat, Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de părinții profesori ai facultății care slujesc în acest paraclis.

În incinta Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad se găsește Paraclisul studenților, o frumoasă biserică de lemn, construită în stil maramureșean, având hramurile ‘Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul’ și ‘Sfântul Mare Mucenic Mina’. Deși hramurile acestui paraclis sunt prăznuite în 21 ianuarie (Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul) și în 11 noiembrie (Sfântul Mare Mucenic Mina), s-a luat în obișnuință ca în fiecare vară, în 13 august, să fie prăznuită aici, în paraclis, și sărbătoarea Mutării moaștelor Sfântului Maxim Mărturisitorul de la Constantinopol.

Urmând acestei tradiții, și anul acesta a fost săvârșită în seara zilei de 12 august Vecernia cu Litie, iar în ziua sărbătorii, Utrenia și Sfânta Liturghie, la care a slujit și Întâistătătorul Arhiepiscopiei Aradului, Înalt Preasfințitul Timotei, înconjurat de părinții profesori ai facultății care slujesc în acest paraclis.

La sfârșitul Dumnezeieștii Liturghii, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop a rostit un bogat cuvânt de învățătură, referindu-se la mărturisirea dreptei credinței, așa cum a fost ea întrupată de către Sfântul Maxim, care a îndurat toate prigoanele cu răbdare și credință până la sfârșitul vieții sale, fiind așezat de către Hristos în slava cereștii Sale Împărății, de unde se roagă și mijlocește pentru cei care-l cinstesc și-i cer ajutorul în rugăciune stăruitoare. De asemenea, Înalt Preasfinția Sa a arătat că această sărbătoare a mutării moaștelor Sfântului Maxim Mărturisitorul, din 13 august, coincide cu ziua Odovaniei praznicului Schimbării la Față a lui Hristos, aceasta având o semnificație deosebită, dat fiind faptul că sfinții care L-au mărturisit pe Hristos și credința cea dreaptă în El s-au învrednicit de lumina slavei Împărăției, care a strălucit pe fața Sa în Tabor, la evenimentul Schimbării Domnului la Față. Această mărturisire neștirbită a adevărului credinței trebuie întrupată de către fiecare creștin la nivelul vieții sale personale și cu atât mai mult de către viitorii slujitori ai Sfintelor Altare, care se pregătesc pentru slujirea lui Dumnezeu în această biserică închinată Sfântului Maxim Mărturisitorul.

La sfârșitul Dumnezeieștii Liturghii, părintele Ștefan Negreanu a mulțumit Părintelui Arhiepiscop pentru toată dragostea și grija arătată. Prezența Înalt Preasfinției Sale la toate hramurile și pomenirile sfinților ocrotitori este tocmai expresia pe care Întâistătătorul Eparhiei arădene o poartă viitorilor slujitori ai Sfintelor Altare, ca de altfel tuturor credincioșilor creștini al căror păstor duhovnicesc și îndrumător este.

Rugăm pe Dumnezeu să dăruiască tuturor celor ce-l cinstesc și-l iubesc pe Sfântul Maxim Mărturisitorul bogăție de daruri duhovnicești, din darurile Sfântului.

Comentarii Facebook


Știri recente