Liturghie Arhierească la Paraclisul Episcopal Sfânta Treime din Slatina

Duminică, 15 ianuarie, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul Episcopal „Sfânta Treime”, după cum informează episcopiaseverinului.ro.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a subliniat dimensiunea euharistică a omului, așa precum arată evangheliei zilei: „Ce vrea să ne învețe evanghelia de astăzi prin disocierea aceasta a celor nouă de al zecelea ― singurul care a înțeles că nu ajunge doar credința pentru a se mântui? Toți au avut credință, altfel nu s-ar fi vindecat! Numai că nouă dintre ei au considerat că este suficientă aceasta și, pentru aceea nu s-au mai dus nici la preoți, adică nu le-a mai trebuit nici „Biserică” și n-au voit să mai audă nici de Binefăcătorul lor. N-au înțeles că trebuie să-I și mulțumească, să-I aducă și recunoștință și — lucrul cel mai important — să și intre în comuniune cu El. Unul singur a înțeles că este insuficientă credința. Acesta s-a întors, a arătat recunoștință și „a dat slavă lui Dumnezeu”. Doar despre el ne spune Evanghelia că a dat slavă lui Dumnezeu și, pentru aceasta, Hristos numai lui i-a zis: „Credința ta te-a mântuit”, vrând să spună că acest fel de credință mântuiește. Ceilalți nouă „s-au izolat” în credința lor, căzând în „autosuficiență”. Au rămas în credința lor egoistă, individualistă, refuzând comuniunea. Iată pentru ce și disocierea despre care vorbeam!

Este motivul pentru care evanghelia de astăzi este cât se poate de actuală, pentru că și în vremurile noastre sunt mulți care consideră că ajunge credința, că este suficient doar să crezi, și pentru aceasta nu mai „ajung” la preoți, nu mai ajung la biserică, nu mai caută și comuniunea cu Binefăcătorul lor, ca să Îi arate mulțumire și recunoștință”.

Comentarii Facebook


Știri recente