Liturghie arhierească la noua Catedrală Episcopală din Oradea

În Duminica a douăzeci și cincea după Rusalii, 11 noiembrie 2012, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a sute de credincioși a oficiat Sfânta Liturghie în noua Catedrală Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea.

În frumosul și bogatul cuvânt de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice, după cum ne informează Pr. Cristian Rus, Chiriarhul Oradiei a arătat semnificațiile teologice și duhovnicești ce se desprind din pilda samarineanului milostiv:

„Samarineanul milostiv, care a dat și numele pildei pe care am ascultat-o în această Duminică, este modelul omului bun, care îl iubește și îl ajută pe semenul său aflat în nevoi. Din punct de vedere duhovnicesc, dincolo de chipul, de înfățișarea samarineanului celui milostiv, care dovedește cu adevărat că își iubește aproapele, mai mult decât cei de la care am aștepta să facă acest lucru, ajutându-l atunci când este în încercare, noi trebuie să mergem mai în adânc și să vedem ascuns în chipul călătorului străin pe Cel Care este cu adevărat bun și milostiv, Fiul lui Dumnezeu înomenit, Domnul nostru Iisus Hristos. (†¦)Mântuitorul Iisus Hristos alege chipul samarineanului pentru a vorbi despre iubirea milostivă a Lui Dumnezeu față de omul căzut, rănit și bolnav, pentru că dorește să arate că nu trebuie să ne luăm după aparențe, că nu putem înțelege foarte multe dacă privim doar la literă, la litera Legii, și nu mergem mai departe, dincolo de perdeaua cuvintelor, acolo unde harul lui Dumnezeu lucrează și ne destăinuie tainele vieții celei de veci. (†¦)Fiecare dintre noi, în viața noastră, suntem răniți de tâlharii văzuți și nevăzuți, de duhurile necurate, de patimile trupești, de păcatele noastre, de răutatea și egoismul care crește în lume, într-o adevărată spirală a întunericului, ce ne lasă aproape morți din punct de vedere sufletesc. Astfel că, toți avem nevoie de acest Aproape al nostru, Care este Cuvântul lui Dumnezeu întrupat, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să ne ridice din bolile sufletești și cele trupești. (†¦) Nu întâmplător, imaginea pildei pe care am ascultat-o astăzi cu toții, a samarineanului milostiv, a fost aleasă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al României ca imagine generică, ce a fost transpusă și în icoană, ca simbol al acestui an, Anul omagial al Tainei Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în întreaga Patriarhie Română. Așadar modelul samarineanului milostiv este modelul după care să ne călăuzim, nu doar în acest an, 2012, ci și în toți ceilalți ani ce vin, astfel încât viața noastră pământească să o transfomăm într-o continuă milostenie față de cei aflați în suferințe, în boli și în neputințe”, a spus Preasfinția Sa.

Prin grija permanentă a Preasfințitului Părinte Sofronie, lucrările la noua Catedrală Episcopală din Oradea, aflată în construcție din anul 1995, continuă într-un ritm susținut. După ce la începutul lunii aprilie a acestui an au fost montate geamurile catedralei și ușile de la intrare, din lemn masiv, copie după ușile catedralei „Sfânta Sofia” din Constantinopol, iar deasupra icoanei în mozaic reprezentând Învierea Domnului de pe fațadă, copie după originalul de la Mănăstirea „Nea Moni” din Grecia, a fost pus un frumos vitraliu cu monograma Mântuitorului Iisus Hristos, în exterior se află în plină desfășurare lucrările de placare a catedralei cu marmură roșie și piatră de Podeni. De asemenea, în interior, catedrala este tencuită, pregătită pentru pictură, fiind montat un iconostas provizoriu, din fier forjat, în care s-au pus icoane pictate în atelierele de pictură de la Mănăstirea Izbuc, din Eparhia Oradiei.

Începând cu praznicul Învierii Domnului din acest an s-a început și slujirea în spațiul liturgic din catedrala propriu-zisă, în duminici și sărbători, sfintele slujbe din restul zilelor de peste săptămână fiind oficiate în paraclisul „Sfinții Ierarhi Nicolae, Spiridon și Nectarie” de la demisol.

Comentarii Facebook


Știri recente