Liturghie Arhierească la Mănăstirea Sfântul Apostol Andrei din Durlești, municipiul Chișinău

La 26 iunie, Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, a oficiat, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Apostol Andrei” din Durlești, mun. Chișinău, potrivit mitropoliabasarabiei.md.

În cuvântul său de învățătură rostit cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Petru a vorbit despre chemarea la apostolat a lui Andrei, Petru, Iacob și Ioan despre care a istorisit Evanghelia din Duminica a doua după Rusalii. „Veniți după Mine și vă voi face pescari de oameni” a fost îndemnul Mântuitorului adresat lui Simon – Petru și fratelui său Andrei. Apoi s-au alăturat și Iacob și Ioan fii lui Zevedeu. Și am văzut că toți l-au urmat fără ezitare. Ei au înțeles că Cel care îi cheamă nu este un om obișnuit, ci Însuși Dumnezeu. Au lăsat toate grijile omenești, iar Iacob și Ioan l-au lăsat pe tatăl lor într-un moment când acesta avea nevoie de ajutor, l-au lăsat reparând mrejele și L-au urmat pe Mântuitorul. Așa se întâmplă și cu sfinții: ei simt chemare tainică și sfântă a lui Hristos și atunci ei se leapădă de toate și devin mărturisitori neînfricați și misionari neobosiți. Din această simțire, a prezenței lui Hristos în viața lor, izvorăște puterea și tăria sfinților de a propovădui pe Hristos prin cuvânt și faptă indiferent ce obstacole le apăreau în cale. Aflându-se în lumina lui Hristos au biruit întunericul patimilor, devenind modele de viețuire creștină” a subliniat Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei.

Referindu-se la sfinții români care se prăznuiesc în Duminica a doua după Rusalii, Înaltpreasfințitul Mitropolit și Exarh Petru a spus: „Pentru noi, poporul român, este o mare binecuvântare că învățătura Mântuitorului nostru Iisus Hristos ne-a fost adusă pe aceste meleaguri de Apostolul Andrei, despre care ne-a vorbit Evanghelia de astăzi. El a predicat în părțile Dobrogiei, după care credința s-a răspândit lent și profund în tot spațiul românesc. Odată semănate, semințele Evangheliei au dat roade bogate. Astfel poporul nostru are sfinți martiri, mărturisitori, ierarhi, cuvioși și domnitori, care au făcut ca lumina lui Hristos să lumineze calea unui popor întreg spre Împărăția Cerurilor. Aceștia toți alcătuiesc ceata sfinților care mijlocesc pentru noi la Tronul Ceresc”.

„Viețile lor sunt adevărate lecții care ne arată cum să rămânem în tradiția moșilor și strămoșilor, cum să păstrăm și să trăim credința ortodoxă, cum să facem ca viața noastră să fie un timp în care ne pregătim pentru viața de veci. Să învățăm de la ei cum să devenim mărturisitori ai lui Hristos, pentru că ceea ce vom propovădui prin vorba și fapta noastră, va constitui comoara noastră veșnică” a mai spus Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei.

Din soborul de preoți coliturghisitori cu Înaltpreasfințitul Mitropolit și Exarh Petru a făcut parte și părintele protoiereu Andrei Negară, preot misionar în Italia.

Comentarii Facebook


Știri recente