Liturghie Arhierească la Mănăstirea Robaia

În Duminica Sfinților Români, Întâistătătorul Eparhiei Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, a oficiat Sfânta Liturghie la mănăstirea Robaia, aflată în comuna Mușătești din județul Argeș, la o distanță de 25 de kilometri nord-est de municipiul Curtea de Argeș, după cum ne informează eparhiaargesului.ro.

Sfânta slujbă a fost săvârșită în paraclisul de vară al acestei obști monahale în prezența personalului monahal și a credincioșilor veniți din localitățile apropiate.

În cuvântul de învățătură Chiriarhul Eparhiei Argeșului și Muscelului a amintit de importanța acestei duminici care din anul 1992 este închinată prin hotărârea Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române tuturor sfinților români.

Mănăstirea Robaia este locaș al sfinților români, fiind locul locul de refugiu al Sfântului Cuvios Mărturisitor Sofronie de la Cioara, care a trăit între anii 1764 si 1766, fiind pilduitor luptător pentru apararea credintei ortodoxe în Transilvania , prăznuit pe 21 octombrie.

Este o vatră de sihăstrie atestată documentar încă din secolul al XIV-lea. Pe locul unei biserici de lemn ctitorite de catre banul Armega, în secolul al XVI-lea, s-a înălțat, prin osardia lui Sava din Furculești și a soției sale, Livera, înainte de anul 1644, o biserică de zid, în jurul careia s-a înjghebat așezământul monahal.

Închinată Sfântului mare mucenic Gheorghe, a dăinuit peste veacuri, prin grija episcopului cărturar Iosif I al Argesului cât și a stareților obștii și a arhiereului Nichita Duma, care au consolidat-o, i-au adăugat pridvorul în anul 1857 și au înzestrat-o cu: chilii, clopotniță – în 1857 – și stăreție – în 1935.

Așezămantul monahal de la Robaia a renăscut, prin grija arhiepiscopului ctitor Calinic Argeșeanul, îmbogățindu-se, în ultimii ani, cu: un corp de chilii pentru personalul monahal, cu noua stăreție, cu podoaba înnoită a picturii murale din biserică și cu mobilier de cult dăltuit în lemn.

În prezent obștea monahală de la Robaia este formată din 34 de călugărițe conduse de maica stareță Petronia Dobrescu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…