Liturghie arhierească la Mănăstirea Predeal

Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat duminică, 17 octombrie, Sfânta Liturghie la Mănăstirea ‘Sfântul Nicolae’ din Predeal, județul Brașov. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la slujbă participând obștea mănăstirii și credincioși din apropiere, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Andrei Făgărășanul a explicat Evanghelia citită și a îndemnat pe cei prezenți să se pregătească sufletește în permanență pentru primirea cuvântului dumnezeiesc. ‘Este o Evanghelie pe care trebuie s-o ascultăm și să ne întrebăm ce fel de oameni suntem. Ar trebui să ne întrebăm dacă suntem pământ roditor sau nu. Pământul cu pietre, vedem, ca și în viața cotidiană, chiar dacă încolțește o plantă pe care noi o semănăm, nu poate s-o dezvolte, iar soarele vine și o arde. Dacă semănăm între buruieni, cresc brusturii acestui veac și se duce. Pământul cel bun este cel pe care lucrăm și plantele noastre cresc. Cu toții suntem plante sădite de Dumnezeu. Iată o Evanghelie care ne pune pe gânduri, o Evanghelie care vrea să ne întrebe: ‘Creștine, cum stai cu sufletul tău?’, acum când mai avem exact o lună și începem Postul Nașterii Domnului Iisus Hristos, un post al bucuriei’.

‘Pământul sufletului’

În continuarea cuvântului de învățătură, ierarhul a subliniat importanța ascultării de Biserică în păstrarea credinței și stării duhovnicești înalte. ‘Semănătorul este Fiul lui Dumnezeu, Care a venit în lume să semene în urechile celor doisprezece Apostoli și în mulțimea celor 70 de ucenici și celor care L-au însoțit. Apostolii l-au rugat pe Mântuitorul să le lămurească pilda, iar Iisus Hristos le-a explicat foarte limpede, așa cum ne explică și nouă prin ei, ce înseamnă pământul roditor. Este un om care primește cuvântul lui Dumnezeu în sufletul său, un om care ascultă de Biserică, un om care-și păstrează pecetea darului Duhului Sfânt de la botez. Numai că pământul sufletului nostru de multe ori a fost un pământ cu buruienile acestui veac. N-am mai avut timp să-l cultivăm în Duhul lui Dumnezeu, pentru că iubește lumea și poftele ei, așa cum ne spune Sfântul Apostol Pavel’, a arătat Preasfințitul Andrei Făgărășanul.

Comentarii Facebook


Știri recente