Liturghie arhierească la Mănăstirea Piatra Scrisă din Episcopia Caransebeșului

Sute de credincioși au participat la Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Preasfințitul Episcop Lucian al Caransebeșului la Mănăstirea Piatra Scrisă, cu prilejul sărbătoririi praznicului împărătesc Întâmpinarea Domnului, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

Alături de obștea monahală și de preoții parohi din parohiile Armeniș și Feneș, credincioșii s-au putut bucura de solemnitatea Sfintei Liturghii arhierești, mulți dintre ei împărtășindu-se cu Sfintele Taine.

La final, starețul mănăstirii, protosinghelul Paisie Sadici, a mulțumit ierarhului pentru bucuria prilejuită de poposirea în mijlocul obștii monahale și a credincioșilor care cercetează sfânta mănăstire. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit celor prezenți atât despre dimensiunea duhovnicească a praznicului Întâmpinării Domnului, cât și despre rugăciunea Dreptului Simeon, rugăciune păstrată în cultul divin public al Bisericii noastre până astăzi.

Tradiția locală mărturisește că la construirea căii ferate dintre Caransebeș și Orșova, la deschiderea tunelului pe unde era rânduită trecerea căii ferate, s-a găsit o icoană pictată care reprezenta Sfânta Treime, ceea ce a îndemnat credincioșii de a determina inginerii constructori să devieze ieșirea tunelului spre Armeniș, la câțiva metri spre apus de icoană. Apariția acestei icoane este învăluită de mister, credincioșii mărturisind că este o minune și nu a apărut prin zugrăvirea de către mâinile unui meșter. Tradițiile orale sunt diverse, însă prima mențiune documentară sigură despre Piatra Scrisă apare pe o hartă militară austriacă din anul 1788, în care pe acest loc este trecută stânca Sfintei Treimi. Din cauza infiltrațiilor de apă în stânca ce adăpostește icoana, aceasta a necesitat restaurarea în 1822 de către pictorul Moise Buru Scriitorul, din Caransebeș.

Mutarea schitului

În anul 1929, familia Dragomir din Slatina Mică a ridicat o capelă ce adăpostește icoana în amintirea fiicei lor, care a trecut la Domnul. În anul 1930, Episcopia Caransebeșului a construit o casă cu etaj pentru personalul monahal și o clopotniță, astfel apărând așezarea monahală numită Schitul de la Piatra Scrisă. Din cauza poziționării la marginea drumului european, fapt ce nu constituia confort duhovnicesc, la inițiativa ieromonahului Hristofor Bucur s-a amenajat pe dealul din vecinătatea schitului un nou corp monahal și o nouă biserică reprezentativă pentru aceste locuri. Hramul acestui schit constituie un prilej de pelerinaj la icoana Sfintei Treimi de la Piatra Scrisă în fiecare an la praznicul ‘Duminica tuturor sfinților’. Noua biserică a mănăstirii a fost târnosită în anul 2008 de Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului la hramul așezământului mănăstiresc.

În prezent, obștea monahală condusă de protosinghelul Paisie Sadici întreprinde eforturi de definitivare a ansamblului monahal aflat pe dealul de lângă biserica care găzduiește de zeci de ani icoana nefăcută de mâini omenești a Sfintei Treimi.

Comentarii Facebook


Știri recente