Liturghie arhierească la Mănăstirea Lainici

Biserica din Oltenia l-a cinstit în ziua de marți, 3 mai, pe Sfântul Cuvios Irodion, canonizat de curând la Mănăstirea Lainici. Cu acest prilej, cinstitul așezământ din Defileul Jiului l-a prăznuit și ca ocrotitor al bisericii celei mari, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Oltenia.

După ce duminică, 1 mai, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a certificat trecerea Cuviosului Părinte Irodion în rândul sfinților, marți, 3 mai, a fost săvârșită prima Sfântă Liturghie în cinstea acestuia.

La Mănăstirea Lainici, praznicul sfântului a început de luni seara, cu slujba Vecerniei, unită cu Privegherea. A doua zi, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de arhierei, preoți și diaconi. La invitația Înalt Preasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, au participat: Înalt Preasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Hunedoarei și Devei, și Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul românilor ortodocși din Europa de Nord.

‘Aduceți-vă aminte de mai-marii voștri!’

La finalul slujbei, IPS Andrei al Clujului a ținut un cuvânt de învățătură despre viața și faptele de sfințenie săvârșite de Sfântul Irodion, ‘Luceafărul Olteniei’: ‘Astăzi, la această frumoasă mănăstire, am pus în aplicare un cunoscut îndemn al Sfântului Apostol Pavel, care spune: ‘Aduceți-vă aminte de mai-marii voștri care v-au propovăduit cuvântul lui Dumnezeu și văzând cum și-au încheiat viața, urmați-le credința!’ Sfântul Părinte Irodion, ‘Luceafărul Olteniei’, starețul Mănăstirii Lainici și ocrotitorul acestei frumoase biserici, este un exemplu minunat și vrednic de urmat pentru viața sa curată și pentru dragostea cu care a slujit până la moarte pe Mântuitorul Hristos. De multe ori avem impresia că prin plecarea la cer a acestor oameni sfinți, noi rămânem tot mai neputincioși. Cu toate acestea, ei sunt ambasadorii noștri acolo sus, pe lângă tronul Sfintei Treimi și slujitorii noștri aici, pe pământ. Sfântul Părinte Irodion a învățat despre Dumnezeu, a făcut minuni, s-a rugat pentru cei bolnavi și a făcut minuni prin care mulți necredincioși s-au îndreptat. De aceea îl rugăm în această zi sfântă să ne pomenească în rugăciunile sale către Dumnezeu pentru sănătate și mântuirea sufletelor’. De asemenea, IPS Părinte Irineu a ținut să mulțumească tuturor pentru rugăciunile și osteneala depusă ca prinos de mulțumire înaintea Sfântului Irodion: ‘Pentru noi, acest praznic are o semnificație cu totul aparte. Deși am participat la mai multe slujbe de canonizare, de data aceasta ne-am implicat în mod direct prin descoperirea sfintelor moaște, prin alcătuirea slujbelor, a cântărilor bisericești ș.a. Toate acestea au făcut să izvorască în sufletele noastre bucurii negrăite, pe care numai Dumnezeu le-a putut rândui pentru a ne fi folositoare spre a noastră mântuire. De aceea aș vrea să mulțumesc tuturor celor care s-au rugat și au participat la această sfântă sărbătoare închinată Sfântului nostru Părinte Irodion, ‘Luceafărul Olteniei’.

Sărbătoarea Sfântului Irodion de la Lainici s-a încheiat printr-o agapă frățească, organizată în trapeza mănăstirii de părintele stareț Ioachim Pârvulescu, împreună cu părinții și frații cinstitului așezământ.

Comentarii Facebook


Știri recente