Liturghie arhierească la Mănăstirea Feredeu în ziua Înălțării Sfintei Cruci

Tradiția credincioșilor din Podgoria Aradului ne dezvăluie istorisiri despre un izvor cu apă tămăduitoare, izvorul Mănăstirii Feredeu, cercetat de pelerini îndeosebi în Vinerea de după Paști, dar și de Ziua Înălțării Sfintei Cruci.

Bucuria duhovnicească a sărbătorii din acest an a fost marcată de prezența Înaltpreasfințitului Timotei, Arhiepiscop al Aradului, care, împreună cu soborul preoților, a săvârșit aici Sfânta Liturghie.

Binecunoscut în zonă sub denumirea de ‘Izvorul Maicii Domnului’, izvorul de la Feredeu a intrat, de secole, în tradiția și folclorul local, în memoria colectivă, datorită vindecărilor miraculoase petrecute de-a lungul anilor, pe care localnicii și pelerinii veniți aici le povestesc, pătrunși de fiorul sfânt al credinței.

În jurul izvorului tămăduitor viața monahală s-a plămădit, potrivit izvoarelor documentare, cu multe sute de ani în urmă. Mai aproape de noi, un schit a luat ființă aici, în anul 1926, iar peste câțiva ani, în 1932, prin strădania neobosită a arhimandritului Policarp Morușca, primul episcop al românilor din America, pe atunci stareț la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, se sfințește aici, sub păstorirea episcopului Grigorie Comșa, un paraclis cu hramul ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’.

În zilele noastre, la Feredeul din Deal, unit cu Feredeul din Vale, funcționează, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Timotei, Sfânta Mănăstire Feredeu din cadrul Arhiepiscopiei Aradului, avându-l ca stareț pe arhimandritul Ilarion Tăucean. Grație strădaniilor pe care le-a depus încă din anul 1985, de când Înaltpreasfințitul Arhiepiscop i-a încredințat organizarea vieții monahale de aici, preacuvioșia sa a schimbat fața locurilor, ridicând la izvorul Feredeului o biserică și chilii pentru monahi, iar anul acesta, un paraclis de vară. Drumul asfaltat până sus, la izvor, înlesnește accesul pelerinilor pe tot parcursul anului.

Îndemn de cinstire a Sfintei Cruci

Bucuria duhovnicească a sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci din acest an a fost sporită la Mănăstirea Feredeu de prezența binecuvântată a Înaltpreasfințitului Timotei, Arhiepiscop al Aradului, care, împreună cu soborul preoților, a săvârșit aici Sfânta Liturghie, informează „Ziarul Lumina”. Îndemnul de cinstire a Sfintei Cruci și de punere a întregii noastre vieți sub ocrotirea Celui ce S-a răstignit pe ea, cu moartea pe moarte călcând, din predica chiriarhului, a săpat brazdă adâncă în sufletele credincioșilor veniți să se reculeagă în acest loc binecuvântat de Dumnezeu. Starețul mănăstirii, părintele arhimandrit Ilarion Tăucean, a mulțumit chiriarhului pentru bucuria duhovnicească pe care a oferit-o obștii monahale și pelerinilor prin împreuna slujire și prin cuvintele de povață părintească.

Comentarii Facebook


Știri recente