Liturghie arhierească la Mănăstirea Celic – Dere din județul Tulcea

Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a oficiat astăzi, 21 august 2011, Sfânta Liturghie arhierească la Mănăstirea Celic – Dere din județul Tulcea, după cum a precizat Alexandru Chituță.

În cuvântul de învățătură adresat maicilor și pelerinilor prezenți, Preasfinția Sa a subliniat importanța credinței ca virtute teologică în viața fiecărui credincios, ca și mijloacele specifice sporirii credinței: „Cu toți avem multe de învățat din pericopa evanghelică de astăzi: învățăm credința, dragostea și speranța pe care le-a avut tatăl ce și-a adus fiul său la Mântuitorul Hristos pentru a fi vindecat. Învățăm datoria ce o avem de a aduce la Hristos pe copiii noștri pentru a se împărtăși din binecuvântarea și iubirea Sa jertfelnică. Învățăm, apoi, despre puterea rugăciunii împreună cu postul și înfrânarea în eliberarea noastră de patimi ca și în dobândirea vieți celei noi în Hristos”.

Mănăstirea Celic-Dere, situată în partea de nord a Dobrogei, este unul dintre cele mai importante centre de spiritualitate dintre Dunăre și Marea Neagră.

Mănăstirea și-a luat numele de la pârâul Celic (pe valea căruia se află), „Celic Dere” însemnând „pârâu de oțel”, aici descoperindu-se arme din epoci îndepărtate. Între 1910 și 1916 a fost ridicată și biserica mare a mănăstirii și o mare parte dintre edificiile actuale. Noua biserică a așezământului a fost pictată între anii 1926-1932, în frescă, de pictorul român Gh. Eftimiu, ucenic al pictorului Costin Petrescu, iar catapeteasma sculptată în lemn de păr și aurită, a fost executată de meșterul Anghel Dima din București.

Comentarii Facebook


Știri recente