Liturghie arhierească la Mănăstirea Bucium din județul Brașov

Sărbătoarea hramului Mănăstirii „Schimbarea la Față” din apropierea localității Bucium, județul Brașov, a fost prelungită până duminică, 8 august, când credincioșii, veniți în număr mare la așezământul monahal de la poalele Munților Făgăraș, au participat la o Sfântă Liturghie arhierească, la slujba de pomenire a ctitorilor mănăstirii și la agapa frățească, informează Ziarul Lumina.

Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat Sfânta Liturghie în Duminica a XI-a după Rusalii, la Mănăstirea ‘Schimbarea la Față’ – Bucium, județul Brașov. Preasfințitul Andrei Făgărășanul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte arhimandritul Ilarion Urs, starețul Mănăstirii ‘Brâncoveanu’ de la Sâmbăta de Sus, ieromonahul Cleopa Negru, starețul mănăstirii de la Bucium, protosinghelul Ieronim Tămaș, duhovnicul aceleiași mănăstiri, precum și alți slujitori ai așezământului monahal.

După Sfânta Liturghie, s-a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii și viețuitorii mănăstirii trecuți la Domnul. La final, Părintele Episcop a vorbit credincioșilor veniți la mănăstirea făgărășeană despre dragostea și iertarea față de aproapele pe care trebuie să le arătăm în viața noastră, după modelul stăpânului din Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, care l-a iertat pe datornic. ‘Iertarea și smerenia sunt cele două aripi cu care creștinul bun călătorește în această vremelnică viață. Sfântul Atanasie Athonitul ne-a lăsat câteva versete care vorbesc atât de limpede despre acestea: ‘În inima celor blânzi și smeriți se odihnește Dumnezeu, iar scaunul răzvrătiților este al diavolului’. Trebuie să ne ferim de tot ce este rău și vrăjmășie față de Dumnezeu’, a spus Preasfințitul Andrei Făgărășanul. Duhovnicul mănăstirii, protosinghelul Ieronim Tămaș, a mulțumit la rândul său Preasfințitului Andrei Făgărășanul și tuturor slujitorilor și credincioșilor pentru participarea la sărbătoarea de la Bucium.

Ctitoria familiei Șandru

Mănăstirea „Schimbarea la Față” – Bucium este un vechi așezământ monahal din Ardeal. În 1761, biserica mănăstirii a fost arsă, împreună cu monahii care se adăpostiseră aici din fața vitregiilor vremurilor. În 1928, regina Maria a dorit să zidească pe locul vechiului așezământ monahal de aici Mănăstirea ‘Întregirii Neamului’, lucru neîmplinit, însă, din cauza vremurilor dificile. În 1953, ‘Moș Ilie’ și familia Șandru inițiază reconstrucția mănăstirii de călugări, dar regimul comunist nu a permis acest lucru. Abia în 1990, familia amintită a pornit rezidirea, iar pe 6 august 1995, mitropolitul Antonie Plămădeală a sfințit lăcașul de cult. Au fost construite, cu timpul, complexul mănăstiresc, în prezent lucrându-se la picturile de mozaic de pe fațada bisericii, la porțile sculptate de la intrarea în incintă și la monumentul ‘Cruce a celor fără de cruce’ din cimitir.

Comentarii Facebook


Știri recente