Liturghie arhierească la Mănăstirea argeșeană Văleni

În Duminica a 10-a după Rusalii, la 12 august 2012, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Văleni, aflată pe valea Râului Topolog, informează eparhiaargesului.ro. Chiriarhul locului a amintit în cuvântul de învățătură de căile prin care putem să luptăm cu ispitele vieții pământești.

Străvechea vatră monahală Văleni a fost întemeiată în a doua jumătate a sec. XVII, de călugărul Zaharia Grădișteanu. O etapă nouă începe pentru mânăstirea Văleni în anul 1883. În acest an vechea biserică a schimonahului Zaharia Grădișteanu este dărâmată, iar în locu-i , ceva mai la răsărit, episcopul Ghenadie II al Argeșului(1875-1893), cu ajutorul stareței Fevronia Petrescu, începe zidirea unei noi bisericii. Din păcate, locașului de cult șubrezit de distrugătorul seism din noiembrie 1940, nu i-a fost dat să dureze decât până la 8 aprilie 1941, când turla s-a prăbușit, antrenând în cădere pereții naosului și ai altarului. Reconstruită între anii 1948-1955, prin strădania Episcopului Iosif Gafton , a stareței Anatolia Manu și a obștii monahale, biserica a fost împodobită cu pictură nouă și s-a înzestrat cu cele de trebuință. A fost sfințită în anul 1955 de către Prea Fericitul Părinte Patriarh Iustinian.

Redeschisă oficial în anul 1990, sub oblăduirea, binecuvântarea și ajutorul Prea Înaltpreasfințitului Calinic – Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, s-a reluat activitatea prin refacerea obștii și începerea lucrărilor de renovare a ansamblului.

Comentarii Facebook


Știri recente