Liturghie arhierească la Mănăstirea Arad – Gai

Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit, sâmbătă, 1 septembrie 2012, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Arad-Gai, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Soborul maicilor de la Mănăstirea Arad-Gai, situată în marginea de vest a municipiului Arad, și pelerinii care o frecventează au beneficiat în ultimele zile ale anului bisericesc încheiat și în prima zi a celui nou de veritabile desfătări duhovnicești. Două dintre hramurile pe care le are așezământul monahal, Așezarea în raclă a Brâului Maicii Domnului (31 august) și Cuviosul Simeon Stâlpnicul (1 septembrie), au fost prăznuite cu sobrietatea specifică așezământului monahal, prin săvârșirea slujbelor obișnuite de hram: Priveghere, Ceasurile liturgice, Slujba Aghesmei Mici, Acatistul, Sfânta Liturghie, dar și cu bucuria de a-l avea pe parcursul a patru zile, împreună-rugător și înțelept dascăl, prin cuvinte de învățătură care au pătruns adânc în mintea și inima celor prezenți, pe Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Timotei.

Înalt Preasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie arhierească în biserica mare a mănăstirii, în ziua de 31 august, primul hram, a săvârșit, tot la Mănăstirea Arad-Gai, Sfânta Liturghie arhierească, iar în după-amiaza zilei, slujba Vecerniei cu Priveghere. În ziua de 1 septembrie, la cel de-al doilea hram, IPS Timotei a oficiat slujbele obișnuite de hram, urmate de Sfânta Liturghie, în prezența unui mare număr de credincioși, precum și un Te Deum la începutul unui nou an. În momentul rânduit au fost binecuvântate prinoasele, iar la încheierea Sfintei Liturghii s-a săvârșit slujba de Parastas pentru toți ierarhii Aradului, pentru ctitorii, binefăcătorii, slujitorii și viețuitorii mănăstirii.

La toate slujbele oficiate, Înalt Preasfinția Sa a ținut câte un cuvânt de învățătură, într-o legătură ce a voit să sublinieze zilele de prăznuire, una de început, cealaltă de sfârșit a anului bisericesc.

În cadrul celor spuse s-a mai arătat cum în calendarul ortodox român s-au statornicit zilele de hram, potrivit evlaviei credincioșilor sau trebuințelor lor sufletești. Ele reprezintă și o cronică a evenimentelor la care au fost martore pentru ceea ce înseamnă darurile cerești și virtuțile omenești de înnoire, întărire, înălțare și încoronare prin mijlocirea și pilduirea celor prăznuite. Brâul Maicii Domnului înmănunchează toate celelalte zile, iar stâlpul sfântului ocrotitor înseamnă indicarea și călăuzirea parcursului viitor.

Chiriarhul a evidențiat totodată faptul că prezența monahilor și preoților, ca și a pelerinilor în această zi la mănăstire, între care cei de la Mănăstirea ‘Sfânta Parascheva’ și ‘Sfântul Ilie’, de la Dobrești, ctitorie a Preafericitului Daniel – și pentru care îndreptăm astăzi un gând de mulțumire – reîmprospătează amintirea evenimentului de acum un an, când însuși Întâistătătorul Bisericii noastre a târnosit mărețul lăcaș al mănăstirii.

Comentarii Facebook


Știri recente