Liturghie arhierească la Lechința

În Duminica lăsatului de sec la brânză, Părintele Mitropolit Andrei al Clujului a slujit Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Lechința, Protopopiatul Bistrița, la invitația părintelui paroh Ioan Irimieș. Din soborul de preoți au făcut parte: pr. Iustin Tira, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei, părintele exarh arhim. Dumitru Cobzaru, părintele consilier arhid. Claudiu Grama, părintele Alexandru Vidican – protopop de Bistrița și alți preoți din zonă.

În cadrul slujbei, diaconul Victor Vărărean a fost hirotonit preot pentru Parohia Pinticu Tecii.

Cu această ocazie Părintele Mitropolit le-a vorbit credincioșilor despre pocăință: „Pocăința mă va face vrednic din nou de a mă sălășlui în rai. Pentru că pocăința nu e ceea ce înțeleg în general, în graiul comun, acum oamenii, ci este întoarcerea de la păcat la virtute și de la diavol la Dumnezeu. Aceasta este pocăința și cine se întoarce de la păcat la virtute și fapte bune și de la diavol la Dumnezeu este un om pocăit. Or, Postul Mare este perioada de pocăință, în care ne rugăm lui Dumnezeu să ne redeschidă ușile raiului”.

În anul 1926 Parohia Lechința a fost înființată ca filie, iar ca parohie în 1929. Inițial s-a slujit într-o bisericuță din lemn care deservea cele doar 25 de familii ortodoxe ale localității. În 1939 se începe construcția unei noi biserici finalizate și sfințite în 1967 de către Arhiepiscopul Teofil Herineanu. Preotul Bârsan Ioan a fost cel care a inițiat și a dus la bun sfârșit edificarea lăcașului.

Despre biserică a declarat pentru Radio Renașterea părintele paroh Ioan Irimieș: „Odată cu plecarea sașilor în timpul războiului și după război, au fost colonizați în casele părăsite de aceștia numeroși moți, locuitori din Scărișoara și din Munții Apuseni, de pe valea Someșului și a Șieului. Există reprezentanți din 150 de sate ardelene veniți în această perioadă în Lechința. Este o parohie eterogenă. În prezent există doar 6 persoane evanghelici, 56 de reformați și vreo 90 de suflete aparținând altor culte neoprotestante. Biserica a fost resfințită după ce a fost împodobită cu pictura în tehnica frescă în anul 1992, în 12 iuni, de către Preasfințitul Irineu Bistrițeanul, în ziua de Rusalii. De atunci s-au mai făcut lucrări de renovare la casa parohială, care are o vechime de peste 100 de ani, am refăcut acoperișul bisericii și exteriorul, am dotat-o cu centrală termică și geamuri termopan”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Săptămâna în imagini: 9 – 15 mai 2022

Legătura dintre biserică și sat, ca o împletire între viața laică și cea religioasă, a putut fi văzută atât în evenimentele organizate la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București în săptămâna precedentă, cât…