Liturghie Arhierească la hramul Schitului Cozia Veche

Cu ocazia sărbătorii închinate Sfintei Preacuvioase Parascheva, astăzi, 14 octombrie 2012, în Duminica a XXI-a după Rusalii, a Sfinților Părinți de la Sinodul VII Ecumenic, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi la biserica Schitului Cozia Veche, cu prilejul prăznuirii celui de-al doilea hram, după cum a precizat Arhidiaconul Ioan Liviu Găman.

Din sobor au făcut parte Părintele Arhimandrit Laurențiu Popa, starețul Mănăstirii Stănișoara, sub a cărei grijă se află schitul, Părintele Protosinghel Ioanichie Trifa, starețul Mănăstirii Turnu și alți preoți și diaconi. Biserica a fost neîncăpătoare pentru mulțimea de credincioși, dintre ei distingându-se domnul ing. Ion Mihăilă, cel care a rectitorit biserica.

După citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim a rostit un cuvânt de învățătură referitor la sărbătoarea de astăzi: „Sfânta Parascheva din pruncie și-a dedicat viața slujirii Mântuitorului Hristos, însă vedem în cuvintele Evangheliei că Dumnezeu îi primește și pe cei care mai târziu Îl descoperă. Deci să fim încredințați că nu va rămâne făgăduința Sa neîmplinită, că acelor cărora li se iartă multe greșeli, mult Îl vor iubi. Nu toți sfinții din fragedă vârstă și-au închinat viața lui Dumnezeu. El are cu fiecare dintre noi o chemare diferită, dar modul în care ne găsește ceasul sfârșitului nostru este esențial. Să păstrăm candela credinței aprinsă până la capăt!”, a conchis Părintele Arhiepiscop.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa l-a felicitat pe Părintele Arhimandrit Laurențiu Popa pentru lucrarea duhovnicească ce o săvârșește în acest schit de pe Valea Oltului, unde se fac rugăciuni speciale pentru cei ce călătoresc pe acest drum aglomerat.

Cu ospitalitatea creștinească specifică mănăstirilor românești, obștea de părinți a oferit o agapă frățească tuturor pelerinilor care s-au rugat astăzi Sfintei Preacuvioasei Parascheva, la hramul schitului vâlcean.

Cozia Veche sau „Schitul de piatră” este situată la un kilometru nord de Mănăstirea Cozia și are hramurile „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” și „Cuvioasa Parascheva”. Se crede că ar fi ctitoria lui Radu, tatăl lui Mircea, la sfârșitul secolului al XIII-lea și începutul secolului al XIV-lea. Documentar este atestată la 8 noiembrie 1601 și 8 noiembrie 1602, când Teofana monahia, în actele de donație către mănăstirea Cozia, menționează doi nevoitori ai acestui schit. Ultima mențiune documentară despre viața acestui schit poartă data de 8 septembrie 1837. Începând cu anul 1995, biserica aflată în ruină a fost rezidită cu sprijinul financiar al familiei domnului ing. Ion Mihăilă, la inițiativa și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gherasim, astăzi Arhiepiscop al Râmnicului.

Comentarii Facebook


Știri recente