Liturghie arhierească la hramul Mănăstirii Putna

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a adunat, ieri, 15 august 2012, mii de pelerini din țară și străinătate. Marți seara, oamenii au asistat la slujba Privegherii, urmând ca ieri, de la primele ore ale dimineții să asiste la slujba Sfintei Liturghii, oficiată de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Ctitoria Sfântului Voievod Ștefan cel Mare de la Mănăstirea Putna a îmbrăcat ieri straie de sărbătoare. După slujba Privegherii din ajunul sărbătorii, PS Longhin, Episcop de Bănceni – Ucraina, a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre importanța mamei în familie. Preasfinția Sa a remarcat că mama are un rol deosebit în familia creștină, venind cu exemple din viața de zi cu zi. ‘PS Longhin se implică mult în sprijinirea copiilor nevoiași și bolnavi din Bănceni, unde există un centru de ocrotire pentru aceștia’, a relatat arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, care este și exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită ieri, pe un podium special amenajat lângă Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ a Mănăstirii Putna, de Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, PS Meletie, Episcop de Hotin, PS Irineu, Episcop de Nijinsc și Priluk, și de PS Longhin. Cei patru ierarhi au fost înconjurați de un sobor de 60 de preoți și diaconi din toate colțurile țării, din Basarabia și Ucraina.

‘Mii de credincioși au venit la Mănăstirea Putna pentru a o cinsti pe Maica Domnului, cea care întru adormirea ei nu ne-a lăsat pe noi. Oamenii o simt prezentă pe Maica Milostivirii aici, la Mănăstirea Putna, în fiecare an. De 546 de ani, Maica Domnului este cinstită întru cântări de laudă în ctitoria Slăvitului Ștefan. Mănăstirea Putna este un loc ce atrage și care ne învață cum să trăim românește. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost cinstită și venerată așa cum se cuvine astăzi (n.r. ieri) de către miile de credincioși prezenți’, a mărturisit arhim. Melchisedec Velnic.

Înalt Preasfințitul Pimen a rostit o predică la finalul Sfintei Liturghii în care a vorbit despre ascultare ca temelie a societății și a familiei. Înalt Preasfinția Sa a remarcat că fără ascultare nu putem face nimic, pentru că așa ne-a lăsat nouă Hristos. ‘Ascultarea nu este altceva decât smerenie, iar smerenia a fost adusă nouă de către Hristos din cer. Hristos nu s-ar fi întrupat dacă Fecioara Maria nu ar fi spus acel Fie mie după cuvântul tău‘, a subliniat Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

A urmat un cuvânt al Preasfințitului Irineu care a arătat legătura strânsă dintre Biserica Ortodoxă a Ucrainei și Biserica Ortodoxă Română. Preasfinția Sa și-a exprimat dragostea față de credincioșii din Bucovina și față de Putna.

‘Simt rugăciunile și dragostea pe care o aveți dumneavoastră. Această dragoste și rugăciune mă îndeamnă și pe mine să mă rog și să-i iubesc mai mult pe cei de lângă mine’, a spus Preasfinția Sa.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…