Liturghie arhierească la hramul Mănăstirii Bujoreni

Mii de credincioși au fost prezenți, de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, la Mănăstirea Bujoreni din județul Vaslui, pentru a serba hramul acestui așezământ monahal. PS Corneliu, Episcopul Hușilor, înconjurat de un sobor de 24 de preoți și diaconi, a oficiat slujba Sfintei Liturghii pe un podium special amenajat în curtea mănăstirii, informează Ziarul Lumina.

Mănăstirea Bujoreni a devenit pentru o zi loc de pelerinaj și de odihnă sufletească pentru credincioșii din județul Vaslui. Hramul acestei obști monahale, Izvorul Tămăduirii, a fost încununat de prezența ierarhului locului, care a săvârșit Sfânta Liturghie, în cadrul căreia răspunsurile la strană au fost date de către corul reunit al Protopopiatelor Bârlad și Fălciu, dirijat de pr. Brânduș Ungureanu. După momentul împărtășirii clericilor, PS Corneliu a rostit un ziditor cuvânt de învățătură în care a făcut referire la semnificațiile acestei sărbători, explicând celor prezenți importanța acestei perioade liturgice, marcată de marele eveniment al Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. În timpul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a săvârșit și două hirotonii a doi părinți viețuitori ai acestui așezământ monahal, una întru ieromonah și cea de-a doua întru ierodiacon. La finalul slujbei, părintele protos. Euharist Micu, starețul mănăstirii, a mulțumit ierarhului pentru prezență, pentru bucuria oferită miilor de pelerini prezenți prin slujirea Sfintei Liturghii, adresând Preasfinției Sale urări de viață îndelungată, sănătate și realizări în slujirea acestei străvechi eparhii. La cuvântul părintelui stareț, PS Corneliu a răspuns mulțumind Bunului Dumnezeu pentru darul vieții și al slujirii, îndemnând pe cei prezenți să rămână credincioși devotați ai Bisericii. Apoi, Preasfinția Sa a mulțumit tuturor celor prezenți și a felicitat pe preoții din cele două coruri pentru frumoasele cântări din timpul slujbei și pentru micul concert de cântări specifice acestei perioade pascale. După acest moment, clericii și credincioșii prezenți au cântat, la îndemnul Preasfințitului Corneliu, ‘Hristos a înviat’.

Cea mai mare mănăstire din Episcopia Hușilor

Mănăstirea Bujoreni are o obște de 26 de viețuitori, fiind cea mai mare mănăstire de călugări din cuprinsul Episcopiei Hușilor. Prima atestare documentară este din 27 martie 1602, iar începuturile acestui așezământ sunt legate de găsirea în chip minunat a icoanei Maicii Domnului în scorbura unui stejar secular și de zidirea unei biserici în acest loc. După ridicarea bisericii s-a întemeiat un schit cu obște de călugări. Cu timpul, biserica s-a degradat și la începutul secolului al XVIII-lea a fost renovată de Gavriil Conache, care a întărit-o și a consolidat-o. În anul 1840, ieromonahul Ioanichie Costache (hatmanul Ioan, înainte de călugărie) a construit o biserică mare din zid de cărămidă, care este folosită și azi. După construcția bisericii din zid, schitul a fost transformat în mănăstire pentru maici. În timpul regimul comunist ateu, mănăstirea s-a desființat în urma Decretului 410/1959, fiind redeschisă în 1993 ca mănăstire pentru monahi. Actualmente, se construiește o nouă biserică de mari dimensiuni, pentru a răspunde nevoilor spirituale ale numeroșilor creștini care vin să se roage în acest sfânt lăcaș. Incinta mănăstirii este foarte frumoasă și spațioasă, cu multă iarbă și molizi seculari la sud-vest și nord de biserică.

Comentarii Facebook


Știri recente