Liturghie arhierească la hramul Mănăstirii Agapia

Mănăstirea Agapia Nouă din județul Neamț și-a serbat sâmbătă, 8 noiembrie 2008, de Sfinții Arhangheli Mihai și Gavriil, hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, aflată în incinta mănăstirii. În ajunul sărbătorii, Înaltpreasfințitul Teofan a asistat la slujba Privegherii alături de un sobor de preoți și diaconi. La finalul Sfintei Liturghii a fost organizată o agapă creștină, la care au participat toți credincioșii care au asistat la slujba de hram a Mănăstirii Agapia Nouă.

Mănăstirea Agapia, una dintre cele mai mari mănăstiri din România, face parte din salba vestitelor și vechilor mănăstiri nemțene, mărturii ale adâncii evlavii a poporului român. Este situată între culmile Subcarpaților Moldovei, pe valea Topoliței, într-un cadru natural deosebit de pitoresc. Biserica mănăstirii are plan triconic și turla pe naos. Jafurile, distrugerile și incendiile survenite în timp au determinat repetate renovări, în cursul cărora s-au făcut adăugiri (o tindă lângă vechiul pridvor, care a fost închis), precum și modificări. Cu prilejul renovării din 1858-1862, interiorul bisericii a fost repictat de Nicolae Grigorescu, care a realizat o remarcabilă suită de icoane și compoziții murale pline de lumini, mișcare și realism.

În jurul bisericii se înalță o incintă cu două niveluri, formată din chilii și construcții-anexe. Tot aici, în 1968, s-a amenajat o colecție renumită pentru exponatele sale de artă, cuprinzând icoane de argint sau poleite cu aur, din secolele XVII-XVIII, precum și câteva pictate de Nicolae Grigorescu, evanghelii cu ferecături de artă, obiecte de cult din metale prețioase, broderii cu fir de aur și argint, covoare moldovenești care se disting prin originalitatea motivelor, prin măiestria cu care sunt țesute și prin culorile lor delicate. La Mănăstirea Agapia funcționează și astăzi ateliere de croitorie și broderie, unde se lucrează frumoase veșminte preoțești și arhierești, precum și ateliere de pictură. La Mănăstirea Agapia viețuiesc peste 300 de maici.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 262/ 10 noiembrie 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente