Liturghie arhierească la Hasag

Preoții din Protopopiatul Săliște s-au întâlnit astăzi, 17 iulie, la Parohia Hașag din județul Sibiu, pentru a liturghisi împreună în biserica din sat și pentru a participa la ședința administrativă lunară, după cum informează mitropolia-ardealului.ro. Soborul slujitor a fost condus de Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

A devenit o tradiție în ultimii ani ca, în Protopopiatul Săliște din apropierea Sibiului, două ședințe lunare ale preoților să aibă loc într-una dintre parohii. Lucrările sunt întotdeauna precedate de Sfânta Liturghie în sobor, majoritatea preoților oficiind slujba religioasă. Întâlnirea de astăzi, când am cinstit-o pe Sfânta Marina, a fost marcată de prezența și liturghisirea PS Episcop Andrei Făgărășanul, astfel încât, binecuvântarea arhierească a făcut din întrunire, o adevărată sărbătoare pentru comunitatea de la Hașag și pentru preoții prezenți. Credincioșii din satul aflat la granița cu județul Alba au venit în număr mare la Biserica „Sfântul Gheorghe”, unde paroh este părintele Ioan Schiau. La eveniment a fost prezentă și doamna primar a comunei Loamneș, Maria Greavu.

Cuvântul de învățătură a fost rostit la finalul Sfintei Liturghii de parohul de la Jina II, părintele Lucian Negrilă. Viața Sfintei Marina, o muceniță din secolul al III-lea care a refuzat să renunțe la credința creștină, a fost expusă celor prezenți, părintele Negrilă subliniind virtuțile acestei mijlocitoare înaintea lui Dumnezeu pentru noi toți.

„Putem lua din viața Sfintei Marina o pildă de credință și de perseverență. I s-au oferit toate cinstirile de care s-ar fi bucurat orice tânără de vârsta ei, dar ea a refuzat. L-a urmat pe Hristos până a primit moartea mucenicească. Nouă nu ni se mai cere să murim pentru Hristos, dar ni se cere să-I păstrăm învățătura și să ne apropiem de El”, a spus părintele Lucian Negrilă.

Credința vindecătoare

PS Episcop Andrei Făgărășanul a vorbit, apoi, despre credința tămăduitoare a femeii cu scrurgere de sânge ce s-a atins de haina Mântuitorului Hristos, lucru amintit în Evanghelia zilei. „Noi nu ne mai atingem de poala hainei lui Dumnezeu, chiar dacă în tradiția populară, credincioșii ating veșmintele preoților, în timpul slujbelor religioase. Noi ne sfințim prin Sfintele Taine, așa cum spune Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan: <>. De multe ori trăim în păcate și venim la Spovedanie pentru a fi dezlegați prin mâna preotului și iertați de Tatăl Ceresc. Abia după aceasta ne pregătim de Sfânta Cuminecătură”, a spus PS Episcop Andrei Făgărășanul.

Mulțumiri au venit din partea părintelui protopop Ioan Ciocan și a părintelui paroh Ioan Schiau, care i-a oferit în dar ierarhului o icoană.

Au urmat lucrările ședinței administrative, la care părintele protopop Ioan Ciocan a prezentat preoților ultimele aspecte privind organizarea și buna funcționare a parohiilor din Protopopiatul Săliște.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…