Liturghie arhierească la Dâmbu Morii, județul Brașov

Comunitatea de credincioși din Dâmbu Morii, județul Brașov, l-a întâmpinat ieri, 20 noiembrie, pe Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, care a venit la biserica din parohie pentru a oficia Sfânta Liturghie, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania. Biserica din Dâmbu Morii aparține de Parohia Timiș, Protopopiatul Săcele, și se află în construcție.

Situată în apropiere de Brașov, pe drumul spre stațiunea Predeal, micuța comunitate de la Dâmbu Morii a fost în sărbătoare în Duminica a XXVI-a după Rusalii. Mitropolitul Ardealului a oficiat Sfânta Liturghie în capela amenajată în demisolul Bisericii ‘Sfinții Părinți Ioachim și Ana’, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Spațiul liturgic s-a dovedit a fi insuficient pentru mulțimea de credincioși din toate comunitățile Parohiei Timiș, însă credincioșii din Dâmbu Morii își mărturisesc speranța ca în curând lăcașul de cult să poată oferi spațiul necesar slujbelor religioase. Biserica închinată părinților Fecioarei Maria a fost începută în 2007, iar acum se lucrează la acoperiș, urmând ca în viitorul apropiat să se pornească lucrările de tencuire și amenajare interioară.

La eveniment, din soborul preoților slujitori au făcut parte protopopul de Brașov, părintele Dănuț-Gheorghe Benga, protopopul de Săcele, părintele Sorin Șerban, fostul paroh de la Timiș, părintele Laurențiu Milotoiu, sub păstorirea căruia s-au început lucrările de zidire la toate cele trei biserici din Parohia Timiș, precum și alți slujitori ai sfintelor altare din împrejurimi.

Au fost prezenți la slujbă și primarii din Predeal și Săcele. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic ‘Evloghia’ al Patriarhiei Române.

În cadrul Sfintei Liturghii, părintele protopop Sorin Șerban a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, document elaborat și semnat de ierarhii români cu prilejul sărbătoririi anului Familiei Creștine. Scrisoarea pastorală, trimisă către tot clerul și credincioșii din Patriarhia Română, a subliniat importanța familie creștine într-o societate din ce în ce mai secularizată, sfințenia familiei și misiunea ei de a naște prunci, precum și pericolele modernității la adresa vieții de familie.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu a oferit distincția de iconom stavrofor părintelui Laurențiu Milotoiu, iar actualului paroh, părintele Gheorghe Constantin Neagovici, i-a oferit distincția de sachelar. Acestea au fost acordate atât pentru truda depusă în ultimii ani în a zidi lăcașuri de închinare la Timiș, dar și pentru a da curaj și putere actualului paroh și comunităților brașovene în a finaliza lucrările de construcție.

În cuvântul de învățătură adresat, IPS Laurențiu a evidențiat principalele învățături desprinse din Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, în care ni se prezintă Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina.

‘Oare de ce este numit ‘nebun’ acest om din Evanghelie? Pentru că s-a crezut pe sine stăpân, uitând de Stăpânul vieții. El, un om trecător, ce a văzut cum alții din jurul său au plecat, lăsându-și bogățiile pe pământ, a crezut că este stăpân și peste sufletul său. El nu a spus ‘Voi zice trupului meu să se odihnească, să mănânce și să se veselească’, ci sufletului său. A crezut că-și poate găsi prin aceasta odihna care să-l țină permanent în viață, să-l facă nemuritor și să aibă mereu acest dar. Dar l-a pierdut pentru că, atunci când s-a gândit numai la sine, ignorând existența lui Dumnezeu, iată că a sosit deja sentința judecății. Atunci când noi ne credem mari și stăpâni peste această lume, chiar dacă nu o spunem altora, ci credem acest lucru doar în noi înșine, tocmai în acel moment sosește porunca judecății lui Dumnezeu: ‘Om nebun, în noaptea aceasta se va lua sufletul tău! Ce-ai făcut cu tot ce-ai agonisit ?’. Evanghelia se încheie concluzionând că așa se va înâmpla cu toți cei care vor să se îmbogățească pe sine și nu în Dumnezeu’, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Părintele Neagovici a mulțumit în numele tuturor credincioșilor pentru vizita pastorală și i-a oferit Părintelui Mitropolit o icoană. IPS Laurențiu a vizitat apoi șantierul bisericii, pentru a vedea stadiul lucrărilor la zi.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…