Liturghie arhierească la Curtea Veche

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în Duminica a XXVII-a după Rusalii, la Biserica „Sf. Anton-Curtea Veche”, Paraclis Patriarhal, cea mai veche Biserică din București, ctitorită de voievodul Mircea Ciobanu în 1559.

Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, capitolul XIII, versetele de la 10 la 17, a rostit un cuvânt de învățătură referindu-se la semnificațiile minunii pe care o face Mântuitorul într-o zi de sâmbătă prin vindecarea într-o sinagogă a unei femei gârbove.

Mai întâi, Preasfinția Sa a arătat că acest scurt fragment din Evanghelia lui Luca este foarte bogat în învățături duhovnicești și că prin această minune Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne trasează programul duhovnicesc în Postul Crăciunului. Neputința femeii de 18 ani care o ținea condamnată pe pământ prin gârbovire era o suferință duhovnicească și nu numai fizică. Cu toate că avea această suferință femeia nu lipsea de la sinagogă, în aceasta Mântuitorul a văzut credința ei tare. De aceea, o cheamă la Sine și o vindecă pentru sufletul ei plin de nădejde în dragostea și milostivirea lui Dumnezeu.

În continuare, Preasfinția Sa a arătat că femeia gârbovă în viziunea Sfinților Părinți ai Bisericii noastre reprezintă întreaga umanitate care prin neascultare s-a „gârbovit” prin Păcatul Protopărinților Adam și Eva, natura umană s-a aplecat spre pământ dorind bogățiile cele ale pământului și nu cele netrecătoare ale Împărăției lui Dumnezeu.

Domnul nostru Iisus Hristos, prin vindecarea acestei femei arată că El a venit în lume să vindece din „gârbovirea duhovnicească” întreg neamul omenesc.

În încheierea cuvântului Său, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul a arătat că femeia gârbovă din Evanghelia de astăzi este pentru noi un mare dascăl duhovnicesc în ceea ce privește credința și nădejdea în Dumnezeu, iar urmând pilda ei să preaslăvim în fiecare zi a vieții noastre pe Dumnezeu pentru darurile pe care le primim și să așteptăm cu răbdare, credință și nădejde venirea lui Hristos în viața noastră pentru a ne ridica din „gârbovirea” în care ne-a adus păcatul.

La sfârșitul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a îndemnat credincioșii prezenți la Biserica „Sf. Anton-Curtea Veche” să ajute cu daruri în măsura posibilităților fiecăruia pe copiii săraci pentru a aduce bucurie la Sărbătoarea Mirelor Lichiei, Sfântul Nicolae, și a transmis și binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel sutelor de credincioși prezenți la Sfânta Liturghie.

Comentarii Facebook


Știri recente